17 éves koráig nem látta szeretőjétől született fiát Diego Maradona

Ilyen az igazi argentin szappanopera.

57 éves lett Diego Maradona, a legendás focista

A világ egyik leghíresebb labdarúgója, Diego Maradona 1960. október 30-án látta meg a napvilágot az argentin Lanúsban, vagyis éppen ma ünnepli az 57. születésnapját. Már 15 évesen profi játékos volt, az argentin válogatottban 16 évesen mutatkozott be egy magyarok elleni barátságos mérkőzésen. Óriási szerepe volt abban, hogy hazája 1986-ban diadalmaskodott a mexikiói labdarúgó-világbajnokságon. 2000-ben a FIFA szavazásán ő lett az évszázad focistája. Egy szegénynegyedben nőtt fel. Van három nővére és két öccse.

"Argentína megszerezte második világbajnoki címét, ebből a torna aranylabdásának választott Maradona remek játékával oroszlánrészt vállalt. Öt gólja közül a két leghíresebbet Anglia ellen szerezte. Először kézzel juttatta a hálóba a labdát („Isten keze”), majd az évszázad góljának megválasztott találatával, mely során végigcselezte magát szinte az egész pályán, bejuttatta Argentínát az elődöntőbe, ahol szintén duplázni tudott, majd a fináléban is győzelemre vezette az Albicelestét." - írja a Wikipédia az 1986-os bajnokságról.

Pozitív doppingteszt

1991-ben nagyon csúnya botrányt váltott ki, amikor Maradona doppingtesztje pozitív lett. 15 hónapos eltiltást kapott. 1993 któberében tért vissza. Az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon ismét tiltott szert találtak a vérében, a többi mérkőzésen már nem vehetett részt. A kilencvenes évek közepétől edzősködni kezdett, de nem túl nagy sikerrel. 2008 és 2010 között az argentin válogatott sokat bírált szövetségi kapitánya volt. Jelenleg az Al-Fujairah SC edzője.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: Profimedia - Red Dot

Oldalak