Demcsák Zsuzsa: "A gyerekekkel igazi sikerélmény lehet a főzés!"

Demcsák Zsuzsával új, kisgyerekes szülőknek szóló receptkönyve, a Konyha, tündérek bemutatóján nyílt alkalmunk beszélgetni. Saját gyermekei inspirálták a kötet létrejöttét, akiknek mindig csak saját készítésű ételeket ad, amelyeket megpróbál minél egészségesebben tálalni. A könyv célja az, hogy kreatív és változatos recepteket témák szerint csokorba gyűjtsön, és rávilágítson, hogy a gyerekkel közös főzőcske és a konyhában eltöltött idő igazi sikerélménnyé válhat. Zsuzsa többek között a könyv születéséről, specialitásairól és válogatós gyermekeivel szemben alkalmazott praktikáiról mesélt.

Hogyan jött az ötlet, hogy összerakj egy ilyen könyvet?

Zsuzsa: Rengeteg nagyon jól összegyűjtött receptem volt, részben sajátok, részben barátnőktől vagy nagymamáktól kölcsönkapottak. Ezeket szedtem egy csokorba és raktam bele ebbe a könyvbe. Hogy mikor született meg pontosan az ötlet, azt nem tudnám megmondani, már régóta a fejemben volt. Most nyáron a sorozatos mandulaműtéteim miatt hosszabb időt kellett a kórházban és otthon töltenem, ekkor kezdtem el rendezgetni a recepteket, amelyek egyszer csak összeálltak fejezetekké. A fejezetekből pedig hamarosan egy könyv rajzolódott ki.

 

Mennyi időt töltesz a konyhában?

Zsuzsa: Hétvégén nagyon sokat, attól függően, hogy alakul a programunk, jönnek-e hozzánk vendégek. Hét közben értelemszerűen kevesebbet, hiszen későn érünk haza, kevesebb az időnk. Természetesen én sem főzök minden hétköznap. De sok olyan praktika akad, amivel akár saját készítésű, elrakott vagy lehűtött ételeket nagyon gyorsan fel lehet melegíteni, vagy valamilyen módon újra felhasználni. Nekem nagyon fontos az, hogy a családom leüljön és együtt egyen.

 

Főzni vagy sütni szeretsz jobban?

Zsuzsa: Imádok sütni és érezni az édes illatot a konyhában! Ami a gyerekeket illeti, ők nyilvánvalóan jobban szeretik a csokis sütit és a kis kekszeket, de azokat, amik macerásabbak, csak hétvégenként készítem el. A nagyobb sütéseknek is ekkor szoktam nekiállni. De főzni is legalább ennyire szeretek.

 

Mi a specialitásod?

Zsuzsa: A könyv egyik zászlóshajója, és egyben az én egyik specialitásom is a Rákóczi túrós. Vagy ott van a receptek között egy nagyon finom oldalas is. Az őszi-téli napokra kitűnő főétel lehet, fahéjas párolt káposztával.

 

A bemutatón említetted, hogy be kellett vetned néhány praktikát, mikor a gyerekeid válogattak. Hogyan sikerült változatosságot csempészned az étrendjükbe? 

Zsuzsa: A lányom például csak a virslit volt hajlandó megenni reggel, délben, este. Egyszer aztán egy majdnem lejárt szavatosságú tortilla csomag segítségével rájöttem, hogy ha a virslit tortillába csomagolom, és rakok hozzá paradicsomot, paprikát, kukoricát, vagy jégsalátát, és mindezt ő kenheti meg magának ketchuppal, akkor ez máris változatosság. A fiam meg nagyon tejbegrízes, állandóan azt enne. Ha készítünk a grízhez egy mézes-fahéjas-diós-őszibarackos feltétet, az rögtön változatos, ráadásul különleges az egész családnak, nem csak egy gyerekétel. Ilyen apró praktikákkal próbálkoztam.

 

Főzős műsorokat szoktál nézni? Gondolkoztál már azon, hogy kipróbáld magad egy ilyen tévéműsorban?

Zsuzsa: Állandóan nézem őket, elég sok fajtájuk létezik. Egy olyan típusú műsort tudnék elképzelni, amiben ötleteket adnánk az anyukáknak, hogyan legyenek együtt a gyerekeikkel úgy, hogy közben a konyhában is el tudjanak tölteni egy kis időt. Egy ilyen műsorban biztosan szívesen kipróbálnám magam.

 

 

Oldalak

Sztárok
Bobbi a legendás énekesnőhöz kísértetiesen hasonló módon vesztette életét, mindössze 22 esztendősen, amikor még előtte állt az élet...
Sztárok
Varga Izabella a kezdetektől a megszűnésig, vagyis 1998-tól 2021-ig játszott a tévésorozatban.
Sztárok
A TV2-nél már volt példa arra, hogy valamelyik műsorhoz egy hatalmas nevet tudtak leszerződtetni. Ilyen volt ugye Gabriela Spanic is.