A popzene kaméleonja - David Bowie már 5 éve nincs velünk

A hatszoros Grammy-díjas angol zenész és színész 2016. január 10-én hunyta le örökre a szemét. Íme néhány érdekesség bámulatás életéről.

Bowie, az örök fekete bárány

Ritka, amikor egy ember annyira karizmatikus, hogy a csecsemőtől az aggastyánig, kivétel nélkül mindenkit vonz a személyisége. Az egyik ilyen legmeghatározóbb karakter Anglia büszkesége, David Bowie. Ő éppúgy működött a Fantasztikus labirintus manókirályaként, mint rebellis avantgard zenészként - s bár sosem testesítette meg a klasszikus férfiideált, mégis rengeteg nő rajongott érte. Sok városi legenda szól arról, milyen sokáig élvezte a hölgykoszorút, ami körülvette, de állítólag néha nem csak a lányoknak örült...

A szenvedélyes művész éppoly sikeres tudott lenni zenészként, mint színészként, de jövőbe látó tehetségű zenei producerként és zeneszerzőként is emlékezhetünk rá. Öt évtizedet átívelő pályafutása során – főleg az 1970-es években – többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva általa.

Az első látásra esetlen, nyurga figurában mindig is túltengett az exhibicionizmus, aki azt is vígan vállalta, hogy a mindig mértéktartó és egyeneshátú Anglia botrányhőse lesz. Emlékezetes és szürreális életének legfontosabb állomásairól az alábbi galériában emlékezünk meg.

David Robert Jones nem véletlenül kapta a "Popkaméleon" becenevet: különleges, bariton énekhangja és folyton megújuló, korának zeneiségét és gondolkodását meghaladó munkáinak intellektuális mélysége is nagyban hozzájárult ehhez.
Kattints a további képekért!

A nyugdíjaskorú, de még mindig aktív szomáliai modell megnyerte a génlottót.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!