Curtis: Most egyedül kell boldogulnom - Interjú

Széki Attila volt futballista, Majka zenésztársa és már kábítószer-függőségéről is múlt időben beszél. A rapper szakmai- és a magánéletben is új időszámítás kezdődik: a közönség elé szólóban, a családja elé pedig hamarosan édesapaként áll elő. Exkluzív interjú Curtisszel.

A legismertebb senki

Sok legendás szakítás történt már a zenei életben, amikor egy zenekar két emblematikus figurája - látszólag - egyik pillanatról a másikra döntött úgy, hogy befejezi egymással a munkát. Curtis és Majka különválása kísértetiesen hasonlított arra, mikor 1996-ban a Guns N'Roses két kulcsembere Axl Rose és Slash összevesztek. A frontember a színpadra kiállva kürtölte szét a nagyvilágnak, hogy a banda hamarosan szét fog esni, mert a gitárosuk túl jó kapcsolatot ápol a tudatmódosító szerekkel. Tavaly hasonló jelenet játszódott le a közönség előtt 2018. augusztus 22-én a Szegedi Ifjúsági Napokon, amikor Majka először beszélt nyíltan társa drogfüggőségéről és arról, hogy itt az ideje, hogy "elengedje a kezét".

A sajtó és a rajongók kíváncsian figyelték, hova fut ki a történet, majd év elején érkezett a hír, hogy Curtis belevágott egy hét hónapos rehabilitációs programba, amelynek kezdő lépéseként hat hétre vonult be egy bentlakásos intézménybe a Nógrád megyei Garábon. A zenész már az elvonókúra közepén tart, de ez idő alatt annyi dalt írt, hogy április 28-án megjelenhetett új EP-je, melynek a "Legismertebb senki" címet adta. Azt mondja, a zene kiegészítő terápiát jelentett számára függősége leküzdésében, de a legnagyobb felhajtóerőt kedvese, Kriszti támogatása jelentette neki, akivel már nem csak szerelmes párként élnek, hamarosan szülők lesznek. Augusztusban születik meg első gyermekük, akit a mozgalmas múlt ellenére is a legnagyobb szeretetben és izgalomban várnak. Ez az örömteli csavar azonban sok kérdést felvet Széki Attila történetében, amelyekre most válaszokat is kaptunk tőle. Többek között arra is választ kaptunk, van-e esély arra, hogy az ő szakításukból is újraegyesülés legyen, mint ahogyan az amerikai rocklegendák esetében megtörtént.

Mással egy élet alatt nem történik annyi minden, mint veled az elmúlt egy évben. Hogyan sikerül feldolgoznod a körülötted zajló felfokozott eseményeket?

Jó dolog, hogy egy zenész életében extrém mélységek és magasságok is vannak. Ezekből az érzelmekből tudunk igazán meríteni és dolgozni. A rehabilitációs időszak bentlakásos szakaszában összesen nyolc dalt írtam, amiből most négyet fogunk kiadni az új kislemezen. Ha ilyen szemszögből nézem az elmúlt egy év történéseit, akkor úgy éltem meg ezt az időszakot, ahogyan ezt egy művészembernek meg kell élnie. Jó, hogy megszülethetett a Nem maradok padlón című dal, ami négy nap leforgása alatt több mint 700 ezres nézettséget produkált a YouTube-on. A többi dal is elég jól sikerült, kíváncsi vagyok, mit szól majd hozzájuk a közönség.

Az öthetes rehabilitációs kezelésed után februárban a Dürer Kertben léptél először színpadra, aznap este én is ott voltam. Azt szűrtem le, hogy a rajongóid nagyon lojálisak hozzád és bíznak benned. A sajtótól és a szakmától kaptál hideget és meleget, de a közönséged támogatásából te mennyit érzékeltél?

A legjobban ezt abból tudom lemérni, hogy jönnek a koncertjeimre és követik a munkásságomat. Örülök, hogy az új dalomat rengetegen megnézték és nem azért, mert egy szánalmas bohózat, hanem mert tényleg tetszik nekik. Két nappal később, hogy bemutattuk a dalt, volt egy koncert és már kívülről tudták az új dal szövegét. Úgy vettem észre, hogy a rajongóim kilencven százaléka nagyon pozitív. Nem törekszem arra, hogy mindenki szeressen, nem akarok mindenkinek megfelelni és mindenki Atikája lenni, de előadóként én is nagyon örülök, ha szeretnek és elégedettek velem, mert ők a mozgatórugói annak, amit csinálok. Mindig hangoztatom, hogy én is csak egy vagyok közülük. Én egy telepi gyerek vagyok, nem akarok többnek látszani, talán épp ezért szeretnek engem. Emberként hibázunk, néha rossz döntéseket hozunk, de ha felismered, hogy mit és miért vétettél és beleállsz, teszel ellene, akkor a magad részéről mindent megtettél. Örülök, ha a példámmal vagy a történtekből született dalok kapcsán másokra hathatok és segíthetek abban, hogy ne kövessenek el olyan hibákat, amikbe én belecsúsztam.

A rajongók örülnek, hallgatnak, szeretnek. De mit szólt a szakma ahhoz, hogy visszatértél?

Nagyon sok pozitív üzenetet kaptam. Király Viktor fél órával az új klip megjelenése után videóüzenetet küldött, amiben gratuláltak a kedvesével. De említhetném Pápai Jocit is vagy éppen Bokros Lászlót, a Jazzy Rádió műsorvezetőjét, akiknek szintén nagyon tetszett a dal. Ők olyan magas értéket közvetítenek a magyar zenei életben, hogy nagy büszkeséggel töltött el a visszajelzésük és hogy belefértem a repertoárjukba Ki kell emelnem a társszerzőmet, Vígh Arnoldot, aki minden dalban zeneszerzőként és hangmérnökként közreműködött az új EP-n. Nagyon sokat köszönhetek neki is.

Nem volt ez túl gyors? A legtöbb művésznek időre van szüksége, hogy feldolgozzon egy olyan szakmai és magánéleti mélypontot, mint amin te keresztül mentél. Nem volt benned igény arra, hogy hosszabb időre elvonulj a nyilvánosság elől?

És akkor mit csinálok? Nem, nem volt bennem ez soha, azt megfutamodásnak éreztem volna. Az egyik dalban meg is írtam, hogy a "rapzene a támasz, a rapzene a mendék". Ez valóban így van, a párom, Kriszti mellett a zenélés tudott motiválni, hogy kitartsak. Az elvonulás nem volt opció, a terápiám része, hogy írok és előadom a dalaim. Nem tehettem meg, hogy abbahagyom. Olyan zenéket és bulikat csináltam és csináltunk az előző formációval, hogy nem engedhettem meg magamnak azt, hogy csalódást okozok a rajongóimnak.

Csak ez azért veszélyes dolog, mert nagyon rövid időre vontad csak ki magad abból a közegből, amiben a drog jelen van. Nyilván félt a környezeted, nehogy visszaess.

Természetesen, de azok a kezelések, amiket a mai napig folytatok pont azért vannak, hogy ne eshessek kísértésbe. Sziklaszilárd vagyok most, és mindent megteszek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Sajnos ez ilyen, a pék lisztes lesz, a mi bulijainkon pedig előkerülhetnek olyan dolgok, amik függőséget okozhatnak. Nemet kell tudni mondani, én már tudok.

Mit tud az új Curtis? A szövegekről már beszéltünk, de mi a helyzet a zenei oldalon?

A hiphop egy rétegzene, de még így is sok alrétege van, amelyek közül most nagyon népszerű lett a trap. Megmondom őszintén, hogy én személy szerint nem kedvelem annyira ezt a vállfajt, ráadásul a rapnél nincsenek olyan énekdallomok, amik feltétlenül igényelnék az autotune-t. Éppen ezért mi úgy használtuk ezt néhány dalban, mint egy fűszert, kísérleteztünk vele. Nem leszek trap előadó az biztos, megmaradok a '90-es évek aranykoránál, amikor még tényleg rapzenét csináltak az emberek. Én Tupac, Ice Cube és Snoop Dogg zenéin nőttem fel, számomra ők az etalon. Én ilyen oldschool vagyok, mint egy kétkazettás magnó. (nevet) A másik nagy meglepetés a Lehetne újra február, ami egy teljesen más irány lesz, egy szerelmes levél Krisztihez. Olyan dalok mellé tudnék besorolni, mint a Belehalok, a Nekem ez jár vagy a Csak te létezel. Ebben életemben először énekelni is fogok, de nem autotune-nal. (nevet) Nagyképűség nélkül mondom, hogy ez egy remek dal lett és nagyon jó videóklipet is forgattunk hozzá, amit Jimmy Hollywood rendezett. Tulajdonképpen egy kisfilm lesz, aminek Eke Angéla lesz a főszereplője, aki nekem nagyon jó barátom. Egy csoda lesz, már nagyon várom, hogy láthassa a közönség.

Hogy jött az ötlet, hogy énekelj?

Nekem mindig olyan dalaim voltak, amiben volt egy énekes is, aki közreműködött. Király Viktorral, Pápai Jocival és Kollányi Zsuzsival sokat dolgoztam együtt. Ugyanez volt a koncepció ennél a dalnál is, eredetileg az énekrészét Joci énekelte volna. Mikor felénekeltem a dallamot, átküldtem Vígh Arninak, aki azt mondta, nem szeretné, ha én ezt bárkinek odaadnám, mert el tudom énekelni, dolgozzuk ki. Nagyon örültem a visszajelzésnek, mert mégis csak egy szerelmes dal, amit a kedvesemhez írtam és jó érzés, hogy elő is adhatom neki anélkül, hogy bárki kritizálna miatta, mert passzol rá az énekhangom.

Kinek mutattad meg először az új dalötleteket?

A szöveget legelsőként a trénerem látta, akivel a mai napig együtt dolgozunk a rehabilitációs folyamatban. Ő elég elfogultan állt a dologhoz, nagyon elégedett volt velük, de ez sok önbizalmat adott ahhoz, hogy szélesebb körben is megmutassam őket. Amikor kijöttem, Kriszti és a kiadóm is megismerték az új dalokat és szerencsére ők is pozitívan fogadták.

Milyen a kapcsolat közted és a trénered között?

Szerencsére nagyon jó, büszke rám és boldog. Látja, hogy dolgozom, jön ki az új lemez, a videóklipek és már 50 fellépést lekötöttünk csak a nyárra. Nagyon sokat köszönhetek neki. A program hét hónapig tart, de azt gondolom, hogy a mi kapcsolatunk ezzel nem fog feltétlenül véget érni. Nagyon megkedveltük egymást, és bízom benne, hogy baráti viszonyban maradunk. Rengeteget segített és segít nekem most is, de nekem életem hátralévő részében minden nap tennem kell és fogok is, hogy így maradjak, ahogy most látsz.

Fontos lenne, hogy ez így maradjon, mert hamarosan apa válik belőled.

Csak pár héttel ezelőtt tudatosult igazán bennem, hogy néhány hónap múlva már nem kettesben fogunk élni. Már elkészült a kisfiunk szobája, van egy kis szekrénye, tele ruhával, egy kis férfinek a cuccaival. Döbbenet, de nem sokára lesz itt még egy kis pasi. Nehéz ezt felfogni annak, akinek még nem volt gyereke.

Hogyan fogadtad, amikor Kriszti elárulta, hogy babát vár?

Akkor tudtam meg, hogy babánk lesz, amikor bevonultam a központba. Ez a hír nagyon sok erőt adott nekem, hogy végigcsináljam a programot. Reggel amikor felkelek, az első dolgom, hogy odahajolok Kriszti pocakjához és beszélek hozzá, amikor este lefekszünk, ugyanez. Nagyon jól viseli egyébként a terhességet, nem zavarja az sem, hogy jön a nyár és valószínűleg augusztusban, a legnagyobb kánikulában fog szülni.

Milyen apamintát hozol otthonról?

Azt, hogy egy férfinek férfiként kell élnie. Aki nem tölt elég időt a családjával és nem teremt meg mindent a számukra, ami tőle telhető, akkor az nem férfi. Az én életemben most ők ketten vannak a legelső helyen, és minden erőmmel azon vagyok, hogy biztonságban érezhessék magukat mellettem.

Ezért is vállaltál be ennyi bulit?

Ez nekik és nekem is jó. A legjobban egyébként az Újpesti Városnapokra készülök, hiszen újpestiként számomra ez nagyobb ünnep, mint bármelyik fesztivál. Akkor van egyébként a születésnapom is, úgyhogy ez már egy tradíció, mindig nagy bulit csapunk. Idén szeptember 1-jén lesz, előtte egy nappal töltöm a 30-at, és akkorra már biztosan megszületik a kisbabánk is. Nagyon várom már.

Kereknek tűnik a történet, de egy valakit sokan hiányolnak mellőled, Majkát. Fogunk még valaha egy színpadon látni titeket?

Egyelőre nem, mindketten a saját projektünkkel foglalkozunk. Néha szoktunk telefonon beszélni, de nincsenek konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy mikor kezdjük el a közös munkát. A közös dalokat hallgathajták a rajongók mindkettőnk buliján. A jóisten, a sors vagy nevezzük bárkinek, bárminek, nagy alakító, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu/Kunos Attila

Oldalak

Szólj hozzá Te is!