Tragikusan ért véget az élete: magányosan, elfeledve halt meg a legendás magyar színészóriás

Nagy kanállal falta az életet Csortos Gyula, aki a két világháború közötti időszak egyik legkedveltebb magyar színésze volt. Hosszú éveken át élvezte a fényűzést, végül mégis nincstelenül, elfeledve hunyt el.

Bevonult a filmtörténelembe

1931 nyarán forgatták a hazánkban a második magyar hangosfilmet, amely igazi nagy sztárokat vonultatott fel: a Hyppolit, a lakáj a korszak három legendás színészének, Csortos Gyulának, Kabos Gyulának, valamint Jávor Pálnak jelzi a nevét, a történet alapját pedig nem más, mint Molière Az úrhatnám polgár című darabja szolgáltatja. A film máig a képernyőre szegezi sok ezer néző tekintetét, azt azonban kevesen tudják, hogy a hatalmas siker ellenére a főszereplő élete tragikus módon ért véget. Csortos Gyula alaposan kihasználta hírnevet, a népszerűségének köszönhetően pedig megtehette, hogy hedonista életet éljen, ám végül ez okozta a vesztét is. A részletekért olvass tovább a galériában!

Csortos Gyula vándorszínészként kezdte a pályafutását, ám viszonylag hamar kitűnt a tehetségével, ezért 1907-ben lehetősége nyílt a Népszínházhoz, majd a Magyar Színházhoz szerződni. Az ifjú színész egy idő után egyre magasabb fizetést követelt, ám a teátrum igazgatója, Beöthy László hallani sem akart róla – így egy csaknem botrányba fulladt előadás után Csortos végül a Vígszínháznál folytatta tovább.
Kattints a további képekért!

Számos olyan szakácskönyvvel találkozunk, melyeket nem séfek vagy szakácsok írtak, hanem olyan emberek, akiknek a saját hivatásuk mellett a főzés is a szenvedélyük. Nem volt ez másképp a múlt században sem: Vízvári Mariska például elismert színésznő volt, de közben mesterien forgatta a fakanalat is.

Leadfotó: YouTube/ Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Oldalak