Christine Keeler - A modell, aki miatt megbukott a brit kormány

John Profumo egykori brit hadügyminiszter és Christine Keeler viszonyára ma már kevesen emlékeznek. Pedig viszonyuk nélkül talán az angol történelem is másként alakul.

Politika, prostitúció, kábítószerek és kémek - A Profumo-botrány

Az 1960-as évek elején a brit sajtó John Profumo hadügyminiszter és a mindössze 19 éves Christine Keeler kapcsolatától volt hangos. A megbecsült miniszter - aki a konzervatív Macmillan-kormány legnépszerűbb tagja volt - házasságon kívüli affért folytatott a fiatal modellel, akit egy vidéki kiránduláson ismert meg: a gyönyörű, 19 esztendős lány nevetve anyaszült meztelenül rohant felé egy medencéből kilépve, így nem volt nehéz azonnal beleszeretnie.

Egy ilyen alaphelyzet mindenképpen problémás, de a körülményeket nehezítette, hogy a lány vele párhuzamosan másokkal is összeszűrte a levet. A feltűnő szépségű hölgy ekkoriban a Sohó sztriptíztáncosnője volt, a keresetét pedig azok a férfiak egészítették ki, akikkel pártfogója, Stephen Ward révén találkozott. A népszerű csontkovács, aki politikusok és társasági emberek egész sorához volt bejáratos ügyesen kerített Keelernek, ami akkoriban mégcsak illegálisnak sem számított.

Így került kapcsolatba a modellből lett örömlány többek között Jevgenyij Ivanov tengerészeti attaséval, aki a szovjet hírszerzés ügynökeként dolgozott. A botrány a hidegháború közepén robbant ki, a csúcspontja pedig akkor érkezett el, amikor a modell egy lövöldözéssel tarkított emberrablási ügybe is belekeveredett. Ez a történés pedig Profumóval együtt az egész akkori konzervatív kormányt is magával rántotta.

További részletek a galériában!

Keeler és Profumo kapcsolata nem rázta meg a helyi közéletet, a szexuális forradalom után szinte általános volt, hogy egy befolyásos férfinek szeretője van a felesége mellett.
Kattints a további képekért!

Úgy tűnik, végre rávette magát, hogy rendezze a viszályt.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak