Charlotte Brontë titkos élete - 5 dolog, amit nem tudtál a lányregények írónőjéről

A Jane Eyre világhírű szerzőjének tragikus magánéletéről csak kevesen tudnak.

A kötelező olvasmány, amit minden lány szeretett

Charlotte Brontë neve biztosan sok hölgynek ismerős lehet, ő volt az az angol regényíró, aki 1847-ben megírta a lowoodi árva, Jane Eyre történetét. A szenvedéllyel fűtött leányregény világszerte a tinédzserlányok kedvenc olvasmánya volt, és Magyarországon is vannak olyan gimnáziumok, ahol a kötelező olvasmányok között kapott helyet.

Nem volt azonban egyszerű az út, mire az olvasók elé került a népszerű kötet. Charlotte két testvére, Emily és Anne szintén írónőként szereztek sikereket, s bár az ő könyveiket az Üvöltő szeleket és az Agnes Greyt elfogadta a kiadó, Charlotte csak nehezen kapta meg a bizalmat a publikációra. Az első, Az angoltanár című regényét nem voltak hajlandók kiadni, azonban a Jane Eyre-nek adtak egy esélyt és milyen jól tették, hiszen óriási siker is lett.

A szegénysorsú, vézna, betegeskedő fiatal nő hatalmas boldogságként élte meg, hogy az emberek megszerették az ő írásait is. A fantázia világ, amelybe gyerekként testvéreivel menekül a valóság elől, meghozta számára az elismerést. 31 évesen már ünnepelt író volt ő is, csak úgy, mint nővérei. Anglia-szerte meghívták különböző író-olvasó találkozókra és tudományos körökbe, nagy karrierrel és sok pénzzel kecsegtették, ő azonban nem akart Haworth-ból Londonba költözni. Nem lett volna szíve ugyanis magára hagyni nagybeteg édesapját. Az otthon biztonságában folyamatosan írt, mígnem váratlanul úgy döntött, mégsem szeretne vénkisasszony maradni és feleségül ment apja segédlelkészéhez - ettől fogva pedig egyre tragikusabbá vált a sorsa.

Részletek a galériában - 5 dolog, amit nem tudhattál az írónőről

1. Az írónő házasságkötése után 9 hónappal, terhessége alatt halt meg. A halotti bizonyítványa szerint tuberkulózisban, de vannak olyan feltételezések is, hogy a várandóssága miatti túlzott hányás volt az oka.
Kattints a további képekért!

A Kossuth-díjas írónő magánéletéről csak ritkán lehet olvasni.

Leadfotó és fotó: Wikipedia / George Richmond

Oldalak