Hatalmas hazai siker: magyar színésznő és film nyert Ezüst Medve-díjat a berlini filmfesztiválon

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) Nagy Dénes megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét Természetes fény című alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.

"Nem hiszem el, húsz éves vagyok!" - mondta a Rengeteg színésze, amikor megnyerte az Ezüst Medvét

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, másnéven Berlinale az egyik legfontosabb A-kategóriájú filmfesztivál nemcsak Európában, hanem az egész világon is. A versenyben olyan filmek vehetnek részt, amelyek a fesztivál előtti 12 hónap során készültek, és a gyártó ország határain kívül még nem találkoztak a közönséggel. A fődíj az Arany Medve, a zsűri különdíja pedig az Ezüst Medve – utóbbit nyerte el Nagy Dénes és Kizlinger Lilla is a 71. berlini filmfesztiválon. Az idei fesztiválon csupán két színész díjat ítéltek oda: a legjobb fő- és legjobb mellékszereplő díját. Ezek közül az egyiket kapta meg Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének egyik mellékszerelője, Kizlinger Lilla, akivel a rendező közölte a nagy hírt telefonon. "Jézusom, Jézusom Bence! Ezt nem hiszem el, 20 éves vagyok b.meg, 20 éves vagyok!" - reagált az ifjú színésznő. Majd amikor lehiggadt, megjegyezte, hogy nagyon furcsa érzés díjazottnak lenni, mert ez az első mozifilm, amelyben szerepel.

Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki a Berlinale történetében elnyerte ezt a díjat első játékfilmjéért, a Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért. A díjazottakat az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a versenybe került 15 alkotás közül. A Screen Daily kritikusa szerint Nagy Dénes filmje egy „elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, ugyanakkor gyönyörűen kidolgozott alkotás”, de a Variety is hasonlóan pozitív szavakkal illette a magyar háborús filmet.

Lapozz a további részletekért!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!