Egy éve hunyt el Benkő László: így idézik meg az Omega egykori legendáját

Egy évvel ezelőtt rázta meg az országot a tragikus hír, miszerint 77 éves korában elhunyt az Omega együttes alapítója, Benkő László. A legendás billentyűs halála után azonban ismét újabb veszteség érte a zenekart, ugyanis három nappal később korábbi gitárosuk, Mihály Tamás is elhunyt.

Tavaly óta nincs köztünk

Benkő Lászlónál néhány évvel ezelőtt májrákot diagnosztizáltak, s bár a műtét jól sikerült, nem sokkal később már egy bőrdaganat miatt volt szükség azonnali beavatkozásra. A népszerű zenészt lesújtotta a betegsége, de a végsőkig kitartott, s tudta, egyedül képtelen lenne megbirkózni vele, éreznie kell az emberek szeretetét. Felesége, Zsuzsa – akivel majdnem hatvan közös évet töltöttek együtt – mindvégig támogatta, s jól tudta ő is, hogy a zenésznek a betegsége ellenére az a legjobb, ha addig dolgozik, ameddig csak tud.

„Amikor kiderült Laci betegsége, tudtam, neki az a legjobb, ha dolgozik, ha koncertezik, ha járja az országot, világot. Szó nélkül engedtem, soha egy percig nem tartottam vissza. Azt, hogy két fellépés között, a négy fal között mit élt meg Laci otthon, milyen pokoli fájdalmai voltak, senki nem tudta, csak mi, a családja” – emlékezett vissza korábban Zsuzsa. Benkő halála mind a mai napig hatalmas fájdalomként telepszik feleségére, egykori zenésztársaira, no meg természetesen a rajongóira is – a billentyűs halálának évfordulója most megihletett két magyar zenészt, akik különleges emléket állítottak a néhai legendának. További részletekért kattints a galériánkra!

Benkő már egész fiatalon, középiskolás korában elkezdett zenélni: rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető. A közkedvelt együttes 1962-ben alapult meg: az első évtizedben Benkő szerepköre többször változott, kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. Az Omega 1971 utáni tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban.
Kattints a további képekért!

Tiltották őket egymástól, de a zenész és özvegye együtt minden akadályt legyőztek.

Leadfotó: TV2/Mokka

Oldalak