Bay Éva 18 kilót fogyott - A műsorvezető olyan karcsú, mint húsz éve

A képernyős elárulta nekünk, mi a titka az elképesztő átalakulásnak.

Teljesen átalakult az egykori tévés

Bay Évát sok évvel ezelőtt az MTV képernyőjén ismerte és szerette meg az ország. A műsorvezető pár évvel ezelőtt azonban nyugdíjba vonult és észrevétlenül felszaladtak rá a pluszkilók. A fogyás előtt 86 kilót mutatott a mérleg nyelve, mostanra sikerült 70 alá mennie, ugyanannak a gyógnövény komplexumnak a segítségével, amely Gönczi Gábornak segített. Egy munka kapcsán jött el az a pillanat, amikor rájött, szeretne változtatni. A tévésre családja végtelenül büszke, férje, Marczali László párbajtőrbajnok szerelmes fotókat oszt meg róla a közösségi médiában, fia pedig úgy döntött, ő is követi édesanyja jó példáját. Átalakulása mellett mi sem tudtunk szó nélkül elmenni, így riporterünk arról faggatta a 67 éves egykori tévébemondót, milyen módszerrel sikerült elérnie kirobbanó formáját.

Az utóbbi években csak ritkán láthattunk a képernyőn, hiszen nyugdíjba vonultál. Most azonban mindenkit megleptél azzal, hogy közel 20 kilótól szabadultál meg az elmúlt fél évben. Hol rejtegetted a fölös kilókat?

Fiatalkoromban sosem voltam túlsúlyos, egy olyan átlagos nő voltam, aki sosem volt maradéktalanul elégedett a külalakjával. Ezzel a legtöbben így vagyunk. Azzal voltam kibékülve, ha 60 kiló alatt maradt a mérleg nyelve. Emlékszem, hogy az első nagyobb hízásom akkor történt, mikor állapotos lettem. 64 kilóról 83-ra híztam. Úgy képzeltem, hogy 10 kiló a szülés után ripsz-ropsz lerepül rólam, a maradéktól pedig rövid idő alatt könnyedén megszabadulok. Nem így lett, és igen nehezen vettem tudomásul, hogy nem fogytam vissza olyan ütemben és mértékben, ahogy terveztem. Hosszadalmas volt, mire visszamentem 60 kiló környékére. De nem örülhettem neki sokáig, mert elindult a jojó-effektus. Hol meghíztam kicsit, hol fogytam. Az utolsó tévés munkáim idején 70 kiló környékén mozogtam, de mivel akkor már elmúltam 50 éves, nem idegeskedtem rajta. Úgy voltam vele, hogy legalább nem vagyok ráncos! (nevet) A ruhaméretem 42-es volt, fel tudtam öltözni csinosan. Ez egy viszonylag normális alkat volt. Miután elmentem nyugdíjba, elengedtem magam. Már nem kellett megfelelnem, nem kellett elegáns ruhákat felvennem. Egyre nagyobb blúzokat kezdtem hordani, 44-es, 46-os, 48-as, XXXL. A lényeg az volt, hogy ápoljon és eltakarjon. Egyszer csak azt éreztem, hogy valami hihetetlen drámaian nézek ki. Mérlegre nem is mertem ráállni, mert úgy voltam vele, hogy ha hízok, akkor a ruháimon úgy is észreveszem. De nem vettem észre, mert egyre nagyobbakat vettem.

Mikor jött el az a pont, amikor már annyira elégedetlen lettél magaddal, hogy elhatároztad, hogy változtatni kéne?

A tükörben és a fotókon is láttam, hogy nemcsak a testem, hanem a fejem is egyre kerekebb. El voltam keseredve, úgy éreztem, hogy ez már nem én vagyok. Először bevetettem a 15 napos fogyókúrámat, aminek az a lényege, hogy szinte csak és kizárólag narancsot, joghurtot és egy kevés tojást és teljes kiörülésű kenyeret fogyasztottam. Ez mindig bevált, ha csak tíz napig tartottam be, akkor is lerepült rólam minimum öt kiló. De az akkori súlyomhoz ez már kevés volt, ráadásul amint abbahagytam, azonnal visszajött a felesleg. Szerencsés alkat vagyok, mert engem mindig megtalál a megoldás. Legyen az egy munka egy kilátástalanabb élethelyzetben vagy éppen ez a fogyókúrás készítmény, amellyel akkor találkoztam, mikor Gönczi Gáborral készítettem beszélgetést egy felkérés kapcsán. Ez a gyógynövény-koncentrátum, amivel ő is lefogyott, hozzásegített engem is ahhoz, hogy végre nekem is sikerüljön. Minimálisra csökkentette az étvágyamat, szépen adtam le a felesleget és egyre tudatosabban kezdtem el tenni az egészségemért. Már egyáltalán nem kívánom az édességet sem. Ha nagyon megkívánom az édes ízt, akkor gyümölcsöt szoktam enni.

A táplálkozás mellett arra is odafigyelsz, hogy rendszeresen mozogj?

Tornázni rendszeresen járok, kivéve nyáron, mert akkor inkább úszni szoktam és otthon végzek el néhány gyakorlatot. A korom miatt nekem már elég mozgásszegény az életmódom, de igyekszem aktív maradni. A jelenlegi élethelyzetemben az az egészséges, ha napi 1250 kalóriát fogyasztok. Ez a legtöbbször sikerül. A nyáron, mikor ráállítottam az agyamat az új életmódra és elkezdtem használni a gyógynövényes kivonatot, nem is voltam olyan kívánós, szinte hónapokig görögdinnyén éltem. Egyszerűen imádtam és boldog voltam, mert rohamosan elkezdtem fogyni és az eredményt azóta is tartom. Pont ma dícsért meg a tornaórán az edzőm, hogy milyen ügyesen tartom a súlyomat.

Amikor valaki jelentős súlyfeleslegtől szabadul meg, előfordul, hogy az eredmény nem lesz túl esztétikus. Nálad ez hogy alakult?

Az volt a szerencsém, hogy szakaszosan és nem hirtelen fogytam, így a bőröm elég rugalmasnak bizonyult ahhoz, hogy kövesse a fogyásom mértékét. Vannak erre női praktikák, kozmetikumok, ezek nélkül biztosan nem lehet szép eredményt elérni.

Nem féltél attól, hogy az erőfeszítések ellenére nem fog működni az életmódváltás?

Dehogynem! (nevet) Bár komoly erőfeszítésekre egyáltalán nem volt szükség. Az én életkoromban már nem úgy mennek ezek a dolgok, mint a fiataloknak. Lelassul az anyagcsere, a hormonok másképpen működnek. Szerencsére annyira nem híztam meg, hogy bármilyen belső- vagy mozgásszervi károsodásom alakuljon ki, az izületeimmel nincs baj, tökéletesen érzem magam a bőrömben. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült visszafogynom. Másokat is bátorítanék erre, hogy pusztán az éveik száma ne gátolja őket abban, hogy belevágjanak egy új életmódba, mert garantáltan jobban fogják érezni magukat a bőrükben.

Jelenleg a Life TV Oldschool című műsorában, Esztergályos Cecília és Karda Bea oldalán találkozhat veled a közönség. Hiányzott már a tévézés?

Persze, mindig örülök a tévés felkéréseknek. Szerencsére időről időre megkeres egy-egy produkció, aminek nagyon örülök, mert nem terveztem teljes visszavonulást a nyugdíjas évekre. Tavaly előtt a MasterChef VIP egyik versenyzőjeként szerepeltem, akkor már egyébként bőven 80 kiló felett voltam, de igyekeztem előnyös ruhákat választani, így talán nem volt olyan szembeötlő a túlsúlyom a tévénézőknek. Az Oldschool forgatásakor már elkezdődött a folyamat, akkor már elégedettebb voltam magammal. Ma már 40-es méretű ruhákat hordok, egy M-es ruhámból pedig nem rég be kellett vetetnem a varrónővel. Magam is meglepődöm, hogy mennyire jót tesz nekem és a nőiességemnek, ami történt.

Ha jól tudom, akkor a férjed is nagyon büszke az eredményre, amit elértél.

Így van! (nevet) Laci egy igazi sportember, 1985-ben kötöttünk házasságot és azóta körülbelül két kilót hízott és két kilót fogyott. Borzalmasan csini a pasas, én pedig az utóbbi években egy gurigának éreztem magamat mellette. Szerencsére a helyzet azóta változott. Örül annak, hogy visszakapta a régi mutert.

Ha nem dolgozol, akkor mivel töltöd az idődet mostanában?

Volt, hogy tanítottam, de abban nem éreztem jónak magamat, úgyhogy abba hagytam. Ha valakinek szüksége van bármilyen tanácsra, akkor szívesen segítek, de rájöttem, hogy a pedagógia nem az én asztalom. Ha megtehetjük, akkor mi is szeretünk elutazni, nemrég kaptunk a fiamtól repülőjegyeket Barcelonába, márciusban odautazunk majd. A férjem meghívást kap a legtöbb neves párbajtőr bajnokságra, amelyre én is el szoktam kísérni. Idén Horvátországban lesz, jövőre viszont Floridában, nagyon boldog lennék, ha ki tudnánk kalkulálni, hogy eljussunk oda is. A hétköznapokban pedig a kutyáinkkal foglalkozom, akiktől nap mint nap rengeteg szeretetet kapok.

A színésznő mindössze két dolgot változtatott az életmódjában.

Leadfotó és fotók: Bay Éva engedélyével ; TV2 / MasterChef VIP

Oldalak

Szólj hozzá Te is!