Botcsinálta színész és perverz kéjenc - Andersen, a nagy mesélő valódi arca

A legtöbben jóságos öregúrként képzelik el A rút kiskacsa és A kis hableány szerzőjét, valójában azonban egyáltalán nem volt egyszerű természete.

Mese habbal avagy, a valódi Andersen

Hans Christian Andersen dán költő és meseíró úgy él az emberek emlékezetében, mint számtalan csodás, gyermekek és felnőttek számára egyaránt tanulságos történet szerzője. Kevesen tudják azonban, hogy karrierjét eleinte a költemények határozták meg, majd az 1835-ben megjelent 'Mesék gyermekeknek' című kötetével lépett be a meseírás kapuján. A nagy lelkesedése ellenére a művet rossz kritika fogadta, az olvasó közönség azonban azonnal a szívébe zárta a történeteket. Az olvasói tovább ösztönözték Andersent, hogy folytassa az írást, ez a visszajelzés pedig elég önbizalmat adott neki ahhoz, hogy további műveket adjon közre. 215 éve született, de alkotásait a mai napig emberek millióik forgatják.

Közel 800 verset, 40 színdarabot, 6 regényt és 5 úti beszámolót hagyott hátra, de a legfőbb érdeme a 175 mese és történet megírása. Ma már nincs olyan felnőtt - sem gyerek -, aki ne ismerné A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona vagy éppen A Hókirálynő történetét, így a legtöbbek számára Andersen olyanná vált, mint egy bölcs és gondoskodó nagypapa. A valóságban azonban a meseíró csöppet sem volt olyan jóságos, mint a műveiben megjelenő pozitív karakterek.

Lapozz a részletekért!

Fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!