120 éves lenne és pont 50 éve nincs közöttünk Louis Armstrong, akinek a felesége analfabéta volt - a legnépszerűbb jazz zenész különös története

Olyan számokkal ajándékozott meg bennünket a legendás aranytrombitás, mint a What a Wonderful World és a Hello, Dolly! A fekete jazz legnagyobb hatású zenésze, Louis Armstrong pontosan 50 évvel ezelőtt távozott a „csodálatos világunkból.”

Nem sokszor fordul elő, hogy valaki kivételesen játsszon hangszeren és mellette ugyanolyan szinten énekeljen. De Louis Daniel Armstronggal kegyes volt ilyen téren a sors és rekedtes-mély hanggal, fantasztikus zenei tehetséggel és karizmatikus személyiséggel áldotta meg, amellyel könnyedén elvarázsolta az embereket. Egyúttal ő volt az egyik első és egyben a legnagyobb scattelő is, aki szöveg nélkül, fantáziaszótagok artikulálásával énekelt.

1965. június 9-én Budapesten is tiszteletét tette. Egyesek szerint 80, mások szerint 93 ezer ember előtt játszott a Népstadionban.

Ma lenne 120 éves Armstrong, aki szívinfarktusban halt meg álmában 1971. július 6-án, egy hónappal a 70. születésnapja előtt. De roppant élménygazdag, szenvedéllyel teli élete volt!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Egy zsidó bevándorló család segített neki megvásárolni az első trombitát Armstrong 1901. augusztus 4-én született New Orleansban. Apja elhagyta a családot, amikor Armstrong még gyerek volt, és tinédzser édesanyja gyakran kénytelen volt prostitúcióhoz folyamodni ahhoz, hogy gondoskodhasson a családról. Az ifjú Louis fiúkorának nagy részét nagymamája gondozásában töltötte, de második otthont is talált a helyi litván-zsidó család, Karnofskyék között, akik alkalmi munkákra alkalmazták az üzletükben. A jazzman később azt mesélte, hogy Karnofskyék úgy bántak vele, mintha a saját gyermekük lenne, gyakran adtak neki ételt, sőt pénzt is kölcsönöztek számára az első hangszerének megvásárlásához. A zsidó család iránti hála jeleként Armstrong később Dávid-csillag medált viselt.
Kattints a további képekért!

leadkép: instagram

Oldalak