Vaníliás madártej
Ha egy egyszerűen elkészíthető desszertre vágysz, akkor a madártej a legjobb választás. Könnyű, finom és mégis laktató. A hideg, őszi napokon még forrón fogyasztva is jól esik. A recept végén találtok néhány hasznos tanácsot az elkészítéshez!
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 csapott evőkanál cukor
- vaníliarúd
- 1 púpozott teáskanál liszt
Elkészítés
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Tűzre tesszük a tejet. Amikor a tej forrni kezd, evőkanállal beleszaggatjuk a keményre vert habot. 1-2 perces főzés után a habgaluskákat megforgatjuk, ismét főzzük 1-2 percig. Ezután a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Végül a maradék tejet lassan öntsük hozzá, nehogy csomós legyen. Majd hozzáöntjük a felforralt tejhez és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, ameddig besűrűsödik.
Tippek
- Ha nagy adagot szeretnénk készíteni, mindig annyival szorozzuk a hozzávalók mennyiségét, ahány tojást felhasználunk az elkészítéshez.
- A habgaluskákat úgy szaggatjuk, hogy a kanál meleg legyen.
- A vanília rudat vágjuk ketté, majd kaparjuk ki a belsejét. Ezt csak a végén adjuk hozzá a madártejhez.
Fotók: wikipedia.org