Ünnepi italok

A meghitt hangulatot egyféleképpen lehet fokozni: mégpedig fenséges italokkal.

 


Egg-nog

Hozzávalók:
6 dl tej
6 tojássárgája
15-20 dkg cukor
1.5 dl rum
1.5 dl brandy
1 vaníliarúd
frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vanília rudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. Leszűrjük a vaníliás tejet, majd forráspontig újramelegítjük. Közben egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, lassan hozzáadjuk a meleg tejet, és folyamatosan keverjük az egészet. A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba és takaréklángon kevergetve kicsit besűrítjük, majd beleöntjük a brandyt és a rumot, aztán félretesszük hűlni. Végül a hűtőbe tesszük pihentetni. Fogyasztás előtt melegítsük meg, ha besűrűsödött volna, akkor tejjel hígíthatjuk. Tejszínhabbal és arra reszelt szerecsendióval díszítsük.


Gyömbérlikőr

Hozzávalók:
2.5 dl tiszta alkohol
3-4 dl víz
8-10 dkg friss gyömbérgyökér
150 g barna kandiscukor
egy fél citrom héja és leve

Elkészítés:
Aprítsuk fel a gyömbért, majd a citrom héjával elkeverve főzzük takaréklángon kb. 15 percig. Ezt követően adjuk hozzá a citrom levét és a barnacukrot, és főzzük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le az egészet, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Akkor lesz a legfinomabb, ha minimum egy hétig állni hagyjuk.

Almaboros puncs

Hozzávalók:
 2 nagyobb piros alma
 2 l almabor
 1/2 bögre mazsola
 8 rúd fahéj
 2 teáskanál egész szegfűszeg
 fél dl citromlé
 1  narancs
 1 citrom

Elkészítés:
Vágjuk ki az almák magházát, majd szeleteljük karikára. Az almabort, a szegfűszeget, a mazsolát, a fahéjat és az almakarikákat tegyük egy vastag aljú lábasba és nagy lángon forraljuk fel. Ha felforrt, a lángot vegyük takarékra és addig gyöngyöztessük, amíg meg nem puhul az alma (kb. 5-10 perc). A szegfűszeget vegyük ki, a narancs és citromkarikákat és a citromlevet pedig adjuk a folyadékhoz. Az elkészült puncsot öntsük át egy nagyobb üvegtálba és már szervírozhatjuk is.

Grog

Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl rum
4 cl citromlé
8 teáskanál barnacukor
fél citrom
szegfűszeg
fahéj
citromhéj

Elkészítés:
A rumot, a citromlét és a cukrot felmelegítjük, míg a cukor fel nem olvad, majd adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. Díszítésként a tetejét szórjuk meg a citromhéjjal.

 

 

Oldalak

Home&Design
Nincs ki gondozza szeretett növényeidet mialatt te elutazol? Akkor olvass tovább, tippjeinkkel kedvenc zöldjeid sem sínylik meg a távollétedet.
Sztárok
György hercegnek számos regulának kell megfelelnie, melyek között van olyan, ami azt szabályozza, milyen ruhák alkothatják a gardróbját.
Fashion&Beauty
Tavasszal mindannyian szeretünk olyan ruhadarabokba bújni, melyek stílusosak, de mégis képesek meleget nyújtani a változékony időjárás ellen. Ilyen alapdarabok a kardigánok is, melyek kényelmesek és...