Újévi lencseleves - Édesanyám féltve őrzött receptje

A mi családunk minden évben a szüleimnél egyesül egy nagy újévi levesezéshez, mert mindenki tudja, hogy édesanyám lencselevese egyszerűen legyőzhetetlen. Idén pedig végre arra is sikerült rávennem őt, hogy árulja el a receptjét, hogy ti is kipróbálhassátok!

Lencseleves - Hozzávalók

  • 40 dkg lencse
  • 20 dkg füstölt hús
  • 2 db répa
  • 6 dkg liszt
  • 4 dkg zsír
  • 2 kis fej hagyma
  • 1 babérlevél
  • cukor, só, bors, ecet, tejföl
  • ízlés szerint ételízesítő vagy gulyásleves kocka

Elkészítés

A lencsét mossuk át alaposan, majd másfél liter vízben főzzük puhára a füstölt hússal és az egyik fej hagymával együtt. Tegyük bele a babérlevelet és szórjuk meg egy kis borssal. Amikor már félig megfőtt a lencse meg a hús, adjuk hozzá a répát is, szükség szerint még ízesíthetjük ételízesítővel vagy leveskockával és borssal. Készítsünk rántást: keverjük el a lisztet a zsírral és a felaprított hagymával. Öntsünk rá egy kis vizet, majd adjuk a leveshez. Ízlés szerint ízesítsük cukorral, sóval, ecettel vagy tejföllel és már tálalhatjuk is a forró ételt.

Tipp: A lencseleveshez tökéletes passzol a nokedli, úgyhogy ha szeretnél még egy kis extrát bele, kezdődhet a szaggatás!

Még két szilveszteri finomságért kattints a következő oldalra!

Fotó:123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!