Triplacsokis sajttorta - Ropogós tészta, lágy krém, csokimáz

A sajttortát azért szeretem, mert rengeteg változata létezik a klasszikus amerikaitól, a gyümölcsös verziókon keresztül eddig a triplacsokis változatig. Ez a recept azért tökéletes, mert egy családi összejövetelre vagy születésnapra is elkészíthetjük akár már előző nap, így nem kell azon idegeskednünk - ami velem néha előfordul ;-) -, hogy elkészül/kihűl-e a torta az indulásig.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 24 db Oreo keksz összemorzsolva
  • 55 g olvasztott vaj

A krémsajtos töltekéhez:

  • 90 dkg mascarpone vagy más krémsajt
  • 175 g porcukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 4 db szobahőmérsékletű tojás
  • 285 g étcsokoládé apróra vágva

A csokimázhoz:

  • 180 ml tejszín
  • 170 g étcsokoládé
  • 1 ek. kristálycukor

Elkészítés:

A tészta elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk ki egy 21 cm-es kapcsos tortaformát.

Zúzzuk egészen finomra az kekszeket egy konyhai aprítógép segítségével. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és addig működtessük a gépet, míg tészta állagú masszát nem kapunk.

Nyomkodjuk a vajas morzsát a tortaformába és süssük 8 percig. Vegyük ki és helyezzük rácsra. Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése:

Olvasszuk fel az étcsokoládét és hagyjuk kicsit hűlni.

Egy keverőtálban robotgép segítségével keverjük simára a krémsajtot a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaóport is.

Adjuk hozzá a tojásokat. Alacsony fokozaton keverjük a krémet és egyszerre mindig csak egy tojást adjunk hozzá.

Keverjük bele az olvasztott csokoládét - továbbra is alacsony fokozatot használjunk.

Öntsük a masszát az előkészített tortaformába és simítsuk el a krém tetejét.

Addig süssük a tortát, amíg a közepe meg nem szilárdul és a teteje száraznak nem tűnik (kb. 1 óra).

Vegyük ki a sütőből és helyezzük fémrácsra. Hagyjuk hűlni legalább 5 percig, majd egy éles kést futtassunk végig a tortaforma oldala és a sütemény között. Tegyük a tortát a hűtőbe (ne takarjuk le) és pihentessük legalább 8 órán át.

A csokimáz elkészítése:

Egy kisebb lábasban keverjük össze a tejszínt, a csokit és a cukrot. Alacsony hőmérsékleten, gyakran kevergetve addig melegítsük, míg teljesen egyneművé nem válik. Hűtsük ki, majd öntsük a tortára.

Ha teljesen kihűlt, ismételjük meg a késes műveletet, majd pattintsuk le a tortaformát.

Díszítsük gyümölcsökkel vagy csokoládéforgáccsal.

Fotó, leadfotó: sweetpeaskitchen.com

Még két tuti sajttorta-recept a következő oldalon!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!