A megunhatatlan kedvenc: Töltött paprika
Töltött paprikát azért nyáron csinálunk, mert a szósz úgy a legfinomabb, ha friss paradicsomból készül. Szóval ne hagyd ki, amíg még van a piacon olcsó, édes paradicsom.
Töltött paprika
Hozzávalók:
Töltelék:
- 4-6 paprika
- 50 dkg darált hús (alapvetően sertés, de pulykából is finom)
- 15 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 közepes fej hagyma nagyon apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk majoranna
- só, bors
Szósz:
- 2 kg paradicsom
- egy csokor zellerzöld
- 1 pici hagyma aprítva
- 1-2 ek cukor
- só
- étkezési keményítő
Elkészítés:
A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk, lábosba tesszük a hagymával együtt, és botmixerrel pépesítjük (vagy turmixoljuk). Van, aki leszűri, ha nem tesszük, rusztikusabb szószt fogunk kapni. Elkezdjük főzni. Mehet bele a zellerlevél, a só, a cukor. A töltelékhez a darált húst jól elkeverjük a hozzávalókkal. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk. Lazán töltjük meg, mert a rizs a szószban fog megfőni, és így megdagadni. A maradék húsból gombócokat formázunk. A gombócokat és a paprikákat beletesszük a paradicsomszószba és lassú tűzön 1-1,5 órán keresztül, lassú tűzön főzzük. Érdemes kettévágni egy tölteléket, és úgy ellenőrizni, hogy teljesen átfőtt-e. Ha igen, kivesszük a zellert és besűrítjük a szószt a keményítővel (a dobozon olvasható módon), és már kész is.