Ellenállhatatlan töltött cukkini, ami után mind a tíz ujjad megnyalod – Recept
Fehérmártással az igazi.
Töltött cukkini fehérmártással
Hozzávalók:
- 4 db közepes cukkini
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 bögre rizs
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dl tej
- 3 ek liszt
- 1 db tojás
- 1 kis pohár tejföl
- pirospaprika
- só, bors
Elkészítés:
A cukkini meghámozzuk, kivesszük a belsejét, sózzuk, borsozzuk. A töltelék elkészítéséhez a vöröshagymát olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és fedő alatt 10 percig pároljuk – ha nem engedett elég levet, akkor egy kis vizet öntünk rá. Amíg a hús párolódik, a rizst megfőzzük sós vízben. A mártáshoz kevés olajon megpirítjuk a lisztet, amikor pedig kifehéredett, tejjel felengedjük, és közepesen folyós mártássá keverjük. Tűzről levéve sóval és borssal ízesítjük, majd tejfölt teszünk bele, és lassan belekeverjük a tojássárgáját is. A fehérjét villával felhabosítjuk, és óvatosan azt is beleforgatjuk a mártásba, végül pedig a reszelt sajtot is hozzátesszük. Ha a hús és a rizs is elkészült, összekeverjük a két alapanyagot, és a cukkinikba kanalazzuk. A mártást a cukkinik tetejére tesszük, végül a zöldségeket addig sütjük sütőben, amíg a mártás szép aranysárga színt nem kap.