Recept

Pierogi: lengyel töltött tészta recept az anyósomtól

Fényes tészta. Mi, a magyar család először csak így hívtuk, olyan szépen csillogott a tészta szalonnazsírtól. Hát még az íze, milyen felemelő! A klasszikus pierogi túróval, burgonyával van töltve és ha követed anyósom receptjét a család új kedvencét készítheted el ebédre!

Hozzávalók

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 1 db tojás

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 50 dkg krumpli
  • 20 dkg szalonna
  • 1 közepes vöröshagyma
  • bors

Elkészítés

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a vajat, a tojást, a csipet sót, és lassan adagoljuk hozzá a forró vizet. A bátrabbak csinálhatják úgyis, mint anyósom, ő rögtön a gyúródeszkán dolgozza össze az alapanyagokat, amíg szép sima nem lesz. Közben a vizet és lisztet szükségszerűen pótolhatjuk, hogy elérjük a kívánt állapotot, amikor már ragad a tálhoz, mert semmiképpen sem szabad ragadósnak lennie.
  2. Ezután az kész gombócot hűvös helyen fél óráig pihentetjük.
  3. Addig elkészítjük a tölteléket: meghámozzuk, felkockázzuk és egy kis sóval megfőzzük a krumplit.
  4. Miután megpuhult, leszűrjük, és pürésítjük.
  5. Közben a szalonnát megpirítjuk az apróra vágott hagymával együtt.
  6. Következik, hogy összetörjük a túrót, elkeverjük a tört krumplival, és hozzá a pirított hagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  7. Ezt követően a tésztából a már említett kilisztezett deszkán kisebb darabokból 2-3 mm vastag darabkákat nyújtunk. A méretét illetően a legjobb ha pogácsaszaggatóból vagy egy nagyobb pohárral vágunk ki a tésztából köralakokat, amiket utána a speciális a műanyag pirogi készítőre, avagy derelye töltőre teszünk. Egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a tésztára, annyit, hogy kényelmesen összecsukhassuk a készítővel, ami a tésztavégnek szép hullámos, kagyló alakot fog adni. De természetesen kézzel is összedolgozhatjuk a végüket.
  8. A kész tésztákat forró, sós vízben kifőzzük. Ahogy feljöttek a víz tetejére, onnantól számítva 3-4 percig főzzük.
  9. Végül a kész pierogikat leöntjük egy zsírral, és megforgatjuk őket benne, így nem ragadnak össze-
  10. Tálaláskor helyezhetünk rá a szalonnából vagy ízlés szerint tejföllel is fogyaszthatjuk!

Köszi anyuka a receptet!

Lapozz a házi Fornetti és a tésztába tekert virsli receptjéért is!

Fotó: ieatfood.net, post-gazette.com, Leadfotó: finedininglovers.com

Oldalak

Recept
Sztárok
A legendás divatház alapítója, Carolina Herrera rendkívül büszke nagymama, elképesztően gyönyörű, 21 esztendős lányunokája ugyanis komoly mérföldkőhöz érkezett.
Sztárok
Nemrég véget ért a TV2 nagysikerű realityje, a Házasság első látásra harmadik évada, ám az egyik legígéretesebbnek hitt páros, Deák Rebeka – vagy ahogy sokan ismerik, Becca – és Horváth Zsolt...
Fashion&Beauty
Ha a téli hónapokban egy kis luxust és melegséget szeretnél csempészni a körmeidre, nincs jobb választás, mint a csokoládé árnyalatai. A gazdag barna tónusok, a bársonyos finish és a finom arany vagy...
Lifestyle
Valaki vagy valami a felszínre hozza, amit a Skorpió elnyomott. Napi horoszkóp.
Sztárok
Míg a hercegné zöldben, családja, Vilmos, György, Sarolta és Lajos talpig kékben kápráztatták el a királyi család rajongóit a Westminster apátságban ma este.
Fashion&Beauty
Kaia Gerber olyan elegáns és trendi műszőrme kabátban lépett utcára, hogy egyből kedvünk támadt beszerezni egy hasonlót.