Perzsa konyha: a kebab

A keleti, de különösen a perzsa konyha egyik legnépszerűbb és legízletesebb étke a kebab. No, de mi is a kebab? 

 

A kebab vagy kebap arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Leggyakrabban nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön.

 

 

Nyárson sült változata:

Hozzávalók:

1 kg sertéstarja vagy comb 

2-3 hagyma 

8-10 paradicsom

5-6 zöldpaprika

2 evőkanál vörösbor

1 teáskanál só és őrölt bors

A sertéstarját vagy combot nagy kockákra vágjuk. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott hagymát, a vörösbort, sót, őrölt borsot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy napig állni hagyjuk a hűtőben. Másnap nyársokra tűzzük, és lehetőleg faszénparázs fölött megsütjük. 

A következőképpen készítünk salátát hozzá: nyársokra tűzzük a paradicsomokat és zöldpaprikákat. Faszénparázson megsütjük, lehámozzuk s összekeverjük azzal a hagymával, amelyben a húst hagytuk állni. Sóval, borssal fűszerezzük.

 

 

Ha serpenyőben főzzük:

Tave kebab

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús

5 hagyma 

5 burgonya

4-5 tojás 

1 teáskanál só 

1 kávéskanál curry, 

majoranna és őrölt bors 

2 dl olaj

A darált marhahúsba 1 fej finomra reszelt hagymát teszünk. Sóval, curryvel, majorannával, borssal fűszerezzük. Jól összedolgozzuk. Kis fasírtokat formálunk belőle, és forró olajban kisütjük. Félretesszük. 

A 4 fej hagymát hosszú csíkokra vagy karikákra, a burgonyát 1 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, s olajban külön-külön ropogósra sütjük, s a serpenyőből kivesszük. 

Ezután a serpenyőt fasírtokkal kirakjuk, rátesszük a burgonyát és a tetejére a hagymát. Visszatesszük a tűzre, és átforrósodás után leöntjük a felvert, megsózott tojásokkal. Ha a tojás megsült, levesszük a tűzről, és azonnal tálaljuk. Paradicsom- vagy uborkasalátával fogyasztjuk.

 

Oldalak

Utazás
Magyarországon is sok állat esik áldozatul az autósoknak, de egy kis odafigyeléssel ezt el lehet kerülni. Ráadásul ezt az állatfajt nem is könnyű észrevenni.
Lifestyle
A rizsfőzés után olyan, mintha csak egy koszos levet látnánk, ami általában a lefolyóban végzi. Ha viszont meglátod, mihez lehet kezdeni vele, kétszer is átgondolod, hogy kiöntsd-e!
Sztárok
A francia színész idén novemberben tölti a 89-et, friss fotót pedig már rég láthattunk róla, most azonban lánya, Anouchka a minap reggelizés közben örökítette meg legendás édesapját, a felvételt...