Egy kis „je ne sais quoi” – Parmentier, az isteni francia vagdalt
A franciák nem csak élni és csábítani tudnak nagyon, de főzni is. Náluk egy egyszerű vagdalt is olyan, hogy az ember szinte elájul a gyönyörtől. A Parmentier a franciák – nemes egyszerűséggel – vagdaltja egy isteni egytálétel, amiben minden benne van, ami a boldog élethez kell – húsos ragu, burgonyapüré és sült sajt. Ennél több nem is kell.
Parmentier vagdalt
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- 1 kg burgonya
- 100 g vaj
- tetszés szerinti mennyiségű tej (amennyi a burgonyapüré elérni kívánt állagához szükséges)
- 2 db közepes méretű sárgarépa
- 1 db zellergumó
- 1 db közepes méretű cukkini
- 1 db vöröshagyma
- 5 dl alaplé (esetleg víz és leveskocka)
- 3 ek sűrített paradicsom (esetleg ketchup)
- 1 kk kakukkfű
- 1 kk rozmaring
- 20 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só, bors
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A burgonyapüréhez hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyákat és tegyük fel sós vízben főni.
- Ha a burgonya megpuhult, szűrjük le, törjük össze, majd adjuk hozzá a vajat és tetszés szerinti mennyiségű tejet, végül keverjük alaposan össze. Szükség esetén sózzuk, majd tegyük félre.
- A zöldségeket pucoljuk, hámozzuk meg, majd aprítsuk fel.
- Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá az aprított vöröshagymát. Ha a hagyma megdinsztelődött, kezdjük el pirítani rajta a darált húst, végül adjuk hozzá a többi zöldséget.
- Ha a hús megpirult, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, fűszerezzük ízlés szerint. Főzzük még további 10-15 percig.
- Ha a ragu elkészült, kanalazzuk bele egy hőálló edénybe (legjobb a vaslábos), majd a tetején simítsuk el a korábban elkészített burgonyapürét. A végén szórjuk meg reszelt sajttal.
- 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig (amíg a sajt megpirul a tetején).