Recept

Egy kis „je ne sais quoi” – Parmentier, az isteni francia vagdalt

A franciák nem csak élni és csábítani tudnak nagyon, de főzni is. Náluk egy egyszerű vagdalt is olyan, hogy az ember szinte elájul a gyönyörtől. A Parmentier a franciák – nemes egyszerűséggel – vagdaltja egy isteni egytálétel, amiben minden benne van, ami a boldog élethez kell – húsos ragu, burgonyapüré és sült sajt. Ennél több nem is kell.

Parmentier vagdalt

Parmentier, az isteni francia vagdalt

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 1 kg burgonya
  • 100 g vaj
  • tetszés szerinti mennyiségű tej (amennyi a burgonyapüré elérni kívánt állagához szükséges)
  • 2 db közepes méretű sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db közepes méretű cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dl alaplé (esetleg víz és leveskocka)
  • 3 ek sűrített paradicsom (esetleg ketchup)
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk rozmaring
  • 20 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A burgonyapüréhez hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyákat és tegyük fel sós vízben főni.
  2. Ha a burgonya megpuhult, szűrjük le, törjük össze, majd adjuk hozzá a vajat és tetszés szerinti mennyiségű tejet, végül keverjük alaposan össze. Szükség esetén sózzuk, majd tegyük félre.
  3. A zöldségeket pucoljuk, hámozzuk meg, majd aprítsuk fel.
  4. Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá az aprított vöröshagymát. Ha a hagyma megdinsztelődött, kezdjük el pirítani rajta a darált húst, végül adjuk hozzá a többi zöldséget.
  5. Ha a hús megpirult, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, fűszerezzük ízlés szerint. Főzzük még további 10-15 percig.
  6. Ha a ragu elkészült, kanalazzuk bele egy hőálló edénybe (legjobb a vaslábos), majd a tetején simítsuk el a korábban elkészített burgonyapürét. A végén szórjuk meg reszelt sajttal.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig (amíg a sajt megpirul a tetején).
Fotó: 123rf.com

Oldalak

Recept
Utazás
A profi hegymászókat és a kalandvágyó turistákat egyaránt mágnesként vonzza a Föld legmagasabb pontja, a 8848 méter magas Csomolungma, más néven Mount Everest.
Egészség
A szív egyik legfontosabb szervünk, mely munkájával biztosítja a vérkeringést, valamint a véráramláshoz szükséges vérnyomást is. Ki ne akarná, hogy szíve hosszú évtizedekig egészséges maradjon?