Ezért sokkal drágább a pattogatott kukorica a mozikban
Végre kiderül a nagy titok!
Valami Amerika
Amerikából jöttem, mesterségem címere kukorica - mondaná a popcorn, ha tudna magyarul. Tudjuk, hogy a pattogatott finomság nyugatról tört be hozzánk is, leggyakrabban pedig a moziban esik jól egy szuper film mellé, ahol ünnepélyes keretek között majszolhatjuk. Ami sokakat visszatart azonban az élvezettől, az a horribilis ára, ami ugyan nem megfizethetetlen, de a korrekt kifejezés sem passzol hozzá. De mégis miért olyan drága?
A hangosfilmek felelősek a popcornért?
Jelenleg Magyarországon a legkisebb adag pattogatott kukorica - a másfél literes - 5-600 forint körül mozog. Nyilván az ember elcsábul és meg is veszi, hiszen ha már moziba megy, miért ne adja meg a módját. Legyen csak jó kövér az a lúd. Régen - a 20. század elején - még nyoma sem volt popcornnak, furcsa is lett volna a némafilmek alatt zörögni, rágcsálni. A helyzet a hangosfilmek elterjedésével változott meg, a '20-as évek végén. A mozi anno rendkívül olcsó volt, a vállalkozó szelleműek pedig az utcán árulták a kukoricát, ami jó üzletnek bizonyult. Következő lépésként kintről aztán bevitték a popcorn büféket, és a mozik épületében lehetett kapni a terméket.
Jogos a kérdés, hogy akkor ma miért ilyen drága? A válasz pedig egyszerű: miért ne lehetne? A popcorn sikertörténetéről és arról, hogy mikortól szaladt el az ára (és azóta is rohan), a következő oldalon olvashatsz, lapozz!