Recept

Mit nevezünk virslinek?

A magyar konyhának és a magyar étkezési kultúrának megvannak a maga rituáléi, amelyeket megszoktunk és megszerettünk, még ha azok nem is jelentik feltétlenül a gasztronómia csúcsát. Ezek közé tartozik a karácsonyi halászlé, az elmaradhatatlan esküvői pörkölt, a magyar tenger partján kötelezően elfogyasztott hekk vagy éppen a szilveszteri virsli. A virsli különös alapanyaga a magyar ételeknek – mindenki ismeri, de igazából senki nem tudja, mi is van benne pontosan.

Nem minden virsli, ami fénylik

A jelenleg hatályos élelmiszeripari szabályok szerint azokat a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, hőkezelt húskészítményeket lehet virslinek nevezni, amelyek hústartalma legalább 40%. A hagyományos, jó minőségű virsli 40% marhacombból, 35% sertésszalonnából, valamint 20% jégből áll, ezeken felül pedig tartalmaz különböző fűszereket is.

Baromfi vagy sertés?

Egy virslit csak akkor lehet sertésvirslinek nevezni, ha az alapanyagául szolgáló hús legalább 70%-a sertésből származik. Ezzel szemben a vegyes baromfihúsból készült virsliknél nem kell feltüntetni, hogy a készítmény pulyka- vagy csirkehúst tartalmaz, a szabályzat egy kalap alá veszi mindkettőt, ezért lehet egységesen baromfivirslinek nevezni őket. Emellett szigorú előírás, hogy a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni, hogy a virsli „burkolata” ehető-e vagy sem.

Szilveszteri sláger

A virsli nagy előnye, hogy önmagában megfőzve is kimondottan finom – általában tormával, mustárral vagy ketchuppal szokták fogyasztani. A főtt virsli azonban kiváló alapanyag is, egy salátában ugyanúgy megtalálja a helyét, mint a frankfurti levesben, de lecsóban és paprikás krumpliban is találkozhatunk vele. Akár sütve, akár főve kiváló feltét lehet főzelékekhez, de gyakorlatilag bármilyen egytálételt fel lehet dobni vele. Szilveszterkor nagy sláger, mert nagyszerű vendégváró falatkákat készíthetünk belőle. Leveles tésztába bugyolálva és megsütve szinte garantált, hogy egy falat sem marad belőle.

Egy csomag virsli a hűtőben igazi vésztartalék. Ha nincs otthon főtt étel, akkor is percek alatt össze lehet dobni belőle valami meleget és laktatót. Persze létezik más megoldás is, például az étel házhoz rendelés – az Interfood immár közel két évtizede szolgálja ki megrendelőit, étlapján pedig gazdag választékkal várja azokat, akik szeretik a finom, házias ételeket, de nincs idejük mindennap főzni.

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Recept
Sztárok
Vajon mi válthatta ki a királynéból azt a feszültséget, amit csak rengeteg pénz árán lehetett elmulasztani? Cikkünkből most megtudhatod!
Sztárok
Ezek a férfiak bizony nem csupán azért nagyon szexik, mert elképesztő tempóval száguldoznak a trükkös pályákon minden héten, de külsejük is megér egy misét.
Lifestyle
A kérdés, hogy valóban szükség van-e arra, hogy egy fiatal lány már ilyen korán bőrápolási rutint kövessen – mint a tisztítás, tonizálás, hidratálás és szérum használata – egyre inkább napirendre...
Lifestyle
Alaposan át kell gondolni, hogyan ápolod most a füvet a kertedben, mert nagy hibákat követhetsz el.
Lifestyle
A legtöbb nőnek van egy kedvenc melltartója, amit minél tovább szeretne viselni. Azonban amikor elérkezik az új melltartó vásárlásának ideje, sokunknak összeszorul a gyomra, és inkább halogatja,...
Home&Design
Mindannyian vágyunk arra, hogy otthonunkban is ugyanazt a kényelmet és nyugalmat tapasztalhassuk, amit egy luxus szállodai szobában élhetünk át. Szerencsére van néhány egyszerű, de hatékony tipp,...