Hogyan készítsünk kifogástalan marhapörköltet? Pont így
Korábban hoztunk már gulyást, megmutattuk, hogy készül a legfinomabb paprikás csirke, és a túrós tészta sem maradt ki a magyaros repertoárból. Most a marhapörköltön van a sor, mert ez végképp nem hiányozhat a hazai ételek palettájáról.
Hozzávalók
- 50-60 dkg marhahús
- 2 tojásnyi zsír (púpos ek)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kk pirospaprika
- késhegynyi köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 zöld paprika
- 1 paradicsom (nagyobb)
- só (ízlés szerint)
Elkészítés
A húst kockára vágjuk (pörköltnek lehetőleg kicsit kövérebb marhahúst válasszunk). Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsírban nem pirítjuk, hanem csak átkeverjük. Utána hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, a köménymagot, a színes paprikát, elkeverjük és kevés vízzel felöntjük. Néhány percnyi főzés után hozzáadjuk a húst, megsózzuk és lefedve pároljuk. Párolás közben időnként megkeverjük, ha a leve elfőtt, a vizet pótoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a feldrabolt zöld paprikát és a paradicsomot. Ezzel készre pároljuk a pörköltet. A folyamat közben vigyázzunk arra, hogy csak annyi lé legyen rajta, amennyi éppen ellepi. A paprika és paradicsom helyett lecsót is használhatunk. Tálalhatjuk galuskával vagy tarhonyával, most előbbi verziót mutatjuk.
Galuska - Hozzávalók
- fél kg liszt
- 2 tojás
- tojásnyi zsír (púpos ek)
- só ízlés szerint
Galuska - Elkészítés
A lisztet megszitáljuk és tálba tesszük. A közepébe egy mélyedést készítünk és a tojásokat beletörjük. Megsózzuk és annyi vizet öntünk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Nem szabad sokat kevergetni, csak annyira, hogy éppen összeálljon, és a tojások eloszlódjanak benne. A vizet felforraljuk, megsózzuk és a galuskát beleszaggatjuk, közben kevergetjük. Ha a galuska feljön a víz felszínére, kiszedjük és lecsepegtetjük. Forró zsírral meglocsoljuk, összekeverjük és tálalásig melegen tartjuk.
Kíváncsi vagy, hogy lesz a legfinomabb a tyúkhúsleves? Akkor kattints a következő oldalra!