Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve - Recept
Nem kell vérbeli olasznak lennünk, vagy a napfényes Itáliáig utaznunk, ha déli ízekkel dobnánk fel a karácsonyi menüsort. Elég néhány Olaszországra emlékeztető fűszer, gyümölcs, és máris kész a hamisítatlan mediterrán étel, amelyet bárki kipróbálhat, aki a hagyományostól eltérő ízvilággal lepné meg szeretteit karácsonykor.
Hozzávalók 4 főre
- 4 kacsacomb
- 30 dkg kacsamell
- 10 dkg angolzeller
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg vöröshagyma
- 20 dkg (4 kisdarab cékla) cékla
- 32 dkg carnaroli rizs
- 40 g vaj
- 30 g mogyoróhagyma
- 5 g friss zsálya
- 5 g friss kakukkfű
- 5 g friss rozmaring
- 1 l húslé
- 0,5 l testes vörösbor
- parmezán
- só, bors
- kevés liszt
A kacsa elkészítése
A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.
A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre. Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.
A rizottó elkészítése
A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.
A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.
A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a cikket másokkal is!