Laktató egytálétel: sztrapacska
A szlovák eredetű, juhtúrós tésztaétel Magyarországon is nagyon népszerű. Nem csoda, hiszen laktató, finom, különleges, nincs olyan tésztaféléket kedvelő ember, aki ne szeretné.
Bár nem éppen diétázóknak való étel, néha érdemes mégis elkészíteni, főleg, ha valami olyat akarunk, amivel mindenki jól lakik és csak egy óránk van a főzőcskézésre.
Hozzávalók:
40 dkg burgonya
1 tojás
30 dkg liszt
Só
20 dkg juhtúró
15 dkg füstölt szalonna
2 dl tejföl
Elkészítés
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a lisztet és alaposan összedolgozzuk. Ha túl sűrű lenne, egy kis vízzel lehet korrigálni. Forrásban lévő, sós vízbe szaggatva kifőzzük. Miután megfőtt a galuska leszűrjük és leöblítjük, majd beleforgatjuk a kisütött szalonnazsírba. Ezt követően tűzálló tálba rétegezzük a galuskát és a juhtúrót, megöntözzük a tejföllel és rászórjuk a kisütött szalonnadarabokat, végül forró sütőbe tesszük egy pár percre. Frissen, melegen tálalva a legízletesebb.
Egy igazi különlegesség: káposztás sztrapacska
Ha egy kicsit szeretnénk megbolondítani a már megszokott sztrapacskát készíthetjük juhtúró helyett pirított káposztával is, szalonna és tejföl nélkül. Az elkészítés módja ebben az esetben is ugyanúgy történik, mint a juhtúrós változatnál.