Kínai ételek? Főzd meg te is!

Egyre nagyobb területet hódítanak a gasztronómia világában a keleti ízek. Most a három legnépszerűbb kínai fogás recepjét olvashatjátok, a levestől a süteményig.

Kínai erős-savanyú leves:

Hozzávalók:
•    5 csésze alap lé „csontleves”
•    10 dkg sovány sertéshús, csíkokra vágva
•    0,5 csésze konzerv bambuszrügy, csíkokra vágva
•    3 db gomba, csíkokra vágva

•1 kocka babsajt,csíkokravágva                                                                                
•    1 evőkanál fehérbor
•    0,5 teáskanál só
•    1 nagy csipet bors
•    2 teáskanál szójaszósz
•    2 evőkanál kukoricaliszt 4 evőkanál vízben oldva
•    1 tojás, habarva
•    10 csepp szezámolaj
•    1 szál zöldhagyma, apróra vágva
•    2 evőkanál vörös borecet

Elkészítés:
Forraljuk fel a csontlét, tegyük bele a sertéshúst, a bambuszrügyet és a gombát. Fedjük be, és főzzük kis lángon 10 percig. Adjuk hozzá a babsajtot, a fehérbort, az ecetet, a sót, a borsot és a szójaszószt. Ahogy újra felforr, öntsük bele a kukoricaliszt-habarékot. Kevergetve főzzük tovább, addig, amíg besűrűsödik. Ezután lassan eresszük bele a felvert tojást szűrőn keresztül. Hintsük meg a szezámolajjal és a metélt zöldhagymával. Forrón tálaljuk.

 

 

 

Szezámmagos csirke:

Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
Hozzávalók a páchoz:
•    fél teáskanál kanál só
•    fél mokkáskanál őröltbors
•    1 teáskanál cukor
•    1-1 evőkanál olaj
Hozzávalók a bundához:
•    1 kisebb tojás
•    2 evőkanál olaj
•    12 dkg liszt
•    3 dkg étkezési keményítő
•    1 kiskanál sütőpor
•    kb.1,5 dl. hideg víz
•    1mokkáskanál só
Hozzávalók a mézes mártáshoz:
•    3 evőkanál méz
•    evőkanál cukor
•    2-3 evőkanál pirosarany
•    1 evőkanál 10%-os ételecet
•    1mokkáskanál csípős paprikakrém
•    szezámmag

Elkészítés:
A csirkemellfillét 2-3 centis kockákra vágjuk. A páchoz valókat addig keverjük, míg a só is, és a cukor is felolvad benne. A húst beleforgatjuk, letakarva fél órára félretesszük. A bundázáshoz való tojást az olajjal kissé felverjük, majd a liszttel, a keményítővel, a sütőporral és annyi vízzel keverjük simára, hogy sűrű palacsinta tészta legyen belőle. A mézes mártáshoz valókat simára keverjük. A pácolt húskockákat a sűrű tésztába mártjuk és bő forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A mézes-pirosaranyos mártást serpenyőben megforrósítjuk a tűzről lehúzzuk, és a sült húskockákat beleforgatjuk.
Köretnek rizst vagy üvegtésztát készítünk.
 

Kínai szerencse-süti:
Hozzávalók:
5 dkg liszt
1 tojás
1 nagy kanál margarin
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna,
2 kanál cukor 
1 teáskanál vaníliás cukor 

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, könnyítésnek tejet adunk hozzá, ha kell. Nyújtható tésztát gyúrunk belőle, majd körülbelül fél cm-re nyújtjuk ki. Azt a részt, amibe nem kerül jóslat, töltsük diós lekvárral, vagy más töltelékkel. A tésztákat háromszögre vágjuk, és mint a kiflit feltekerjük, benne a jóslattal. (Lehetőleg a zsírpapírra ne mérgező tollal írjuk rá a jóslatokat.)
 

 

Oldalak