Készíts hamburgert!
Rendezz otthon grillpartit, és kápráztasd el barátaidat egy finom, saját készítésű házi hamburgerrel.
Közeledik a nyár, egyre többet vagy szabad levegőn, és bizony ilyenkor senki nem vágyik vissza a konyhába, még akkor sem, ha éppen te hívtad át ismerőseidet egy közös ebédre vagy vacsorára. Hidd el, a hamburgerrel nem lőhetsz mellé: az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el.
Hozzávalók a zsemléhez (kb. 6 darabhoz):
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 dkg élesztő
3 ek. cukor
3 tk. só
2,5 dl tej
1 db tojás
Elkészítés:
Langyos tejben, pici cukorral futtasd meg az élesztőt. Keverd össze a lisztet a vajjal, majd add hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót és alaposan gyúrd őket össze. Tedd meleg helyre, és keleszd 45 percig. Ezután oszd megkelt tésztát oszd hat részre, formázz belőle zsemléket, és hagyd őket ismét állni 30 percig. A tojást verd fel, adj hozzá egy kevés vizet, majd kend be vele a zsemlék tetejét. Előmelegített sütőben süsd meg a bucikat.
Hozzávalók a húspogácsához:
1 kg darált marhahús
2 fej vöröshagyma
2 tojás
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriandermag
1 tk. pirospaprika
olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
Vágd apró darabokra a vöröshagymát, majd dinszteld meg pici olajon. Add hozzá a marhahúst, majd a fűszereket is. Ezután tedd bele a felvert tojásokat, majd dolgozd össze a masszát. Válaszd el hat részre, majd akár sütőben, akár grillrácson süsd készre a húspogácsákat.
A hamburger elkészítése innentől már egyszerű. A kettévágott bucit töltsd meg salátalevéllel, paradicsommal, hagymával, csalamádéval, add hozzá a húspogácsát, öntsd meg ízlés szerint ketchuppal vagy mustárral, esetleg reszelj rá sajtot.