Kalács - Recept

Télen az ember szeret jókat enni és könnyebben esik bűnbe. De ki tudna ellenállni például egy finom, foszlós kalácsnak?

Hozzávalók

  • 1 tk cukor
  • fél csésze sűrű aludttej
  • 1 mk só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 púpozott csésze fehér liszt
  • 2 ek ghí vagy vaj

Elkészítés

Oldjuk fel a cukrot kézmeleg aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros aludttejjel, ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vizet.

Dolgozzuk el a tésztát a ghível, majd tegyük egy olajozott edénybe, takarjuk le nedves ruhával és pihentessük, míg kétszeresére nem növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra, mindegyiket más-más alakúra formázzuk. Bekent sütőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára.

Hevítsük fel a sütőt 250 fokra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, míg a tetejük aranyszínűre sül. Várjuk meg, amíg langyosak lesznek és kenjük be a tetejüket ghível, hogy fényessé váljanak.

Ha te is imádsz reggelire vajas kalácsot enni, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a recepetet másokkal is!

Fotó: citromhab.blogspot.com

Oldalak

Lifestyle
Sokan kihagyják ezt a jelentéktelennek tűnő, ámde annál fontosabb lépést a sonkafőzés során. Vajon te is itt hibáztál eddig?
Sztárok
Ha ezt túl fogja élni Krausz Gábor és Mikes Anna szerelme, akkor valószínűleg mindent. A sztárpáros igyekezett megnyugtatni a rajongókat.
Sztárok
Gal Gadot nem sokat beszél a magánéletéről, így senkit sem lepett meg, mikor kiderült: nemrég a legnagyobb titokban hozta világra negyedik gyermekét. A DC sztárja most friss fotóval jelentkezett az...