Ismert országok különleges ételei
Minden kultúrának megvannak a saját hagyományai és ételkülönlegességei. Mi, magyarok leginkább a görögök gyrosát, az olaszok pizzáját és az amerikaiak hamburgerét ismerjük, szeretjük és fogyasztjuk, de ezeken kívül számtalan ország rendelkezik még különböző ételspecialitásokkal. Ismerjük meg őket!
Belgium és a moules frites
A belgák körében nagyon kedvelt alapanyag az angolna, a tengeri halak, a kagylók, a kelbimbó és más zöldségfélék. Az egyik nemzeti ételük a moules frites, aminek a magyar megfelelője a kagyló sült krumplival. A sültkrumpli olyannyira népszerű náluk, hogy szinte minden sarkon található egy sültkrumpli-árus, sőt ha netán kagylót támadna kedvünk enni, azt Belgiumban csak és kizárólag sült krumpli társaságában tehetjük meg.
A svédek és a pácolt heringjük
A svédek egyik kedvenc étele a pácolt hering. A halak egy különleges lében ázva nyerik el azt az ízvilágot, ami miatt „svéd heringnek” hívjuk ezt az ételspecialitást. Cukorral és durvára tört borssal ízesítünk 2dl heringlevet, ami a páclevünket adja. Vékony karikákra vágott hagymával és sárgarépával szokták köríteni ezt az ínyencséget, de magos rozsos péksüteménnyel is fogyasztható.
Oroszország és a híres moszkvai pirog
A pirog oroszok körben közkedvelt étel, amelyről azt kell tudni, hogy kelt tésztából készült, és különféle töltelékkel van megtöltve. Édes és sós pirog is ismert, tehát főételként és desszertként is készíthető. A tésztabuckák tetejét általában megkenik tojássárgájával, hogy szép aranyszínűvé váljon a harapnivaló, majd ezután forró olajban vagy sütőben megsütik. Ezen kívül az oroszok számára elengedhetetlen fogás a leves, mint például a scsi, a borscs vagy a szoljánka. Emellett a saláták és a tészták szintén megfelelnek az orosz ízlésnek.