Recept

Isler, a császári sütemény - Recept

I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischlben készítettek először számára. Azt gondolhatnánk, hogy az islerkészítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt. Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe, ahol 10 percen át pihentessük, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra. Egy kerek, kb. 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemet töltés előtt, majd egy napig hagyjuk állni a betöltött islereket.

Egy nap elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Az islereket mártsuk bele az olvasztott csokoládéb

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók

  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 140 g búzaliszt
  • 50 g finomra tört dió
  • fél kk fahéj

A töltéshez:

  • ízlés szerint fekete ribizli, málna, szilva, vagy barack dzsem

A bevonathoz

  • 300 g étcsokoládé

Előkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt. Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe, ahol 10 percen át pihentessük, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra. Egy kerek, kb. 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemet töltés előtt, majd egy napig hagyjuk állni a betöltött islereket.

Egy nap elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Az islereket mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, majd jól lecsurgatva tegyük vissza őket a szilikonos papírra, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládébevonat minél vékonyabb legyen. A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.

Ha szereted az islert, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a receptet másokkal is!

Fotó: theeccentriccook.yummly.com

Oldalak

Recept
Fashion&Beauty
Közeleg a céges ünnepi buli, te pedig megint ott állsz a szekrény előtt azzal az ismerős kérdéssel: „Ez túl irodai? Ez meg túl sok?” Jó hírünk van: nem kell kompromisszumot kötnöd a kényelem és az...
Utazás
Ha idén télen igazán varázslatos karácsonyi élményre vágysz, hagyd, hogy Európa legszebb tájai és ünnepi vásárai vonattal táruljanak eléd. Ezek a vonatutak nemcsak kényelmesek és izgalmasak, de mesés...
Lifestyle
Semmi sem tart örökké, és egyszer a Nap is ki fog hunyni az égen. Vajon ezt a Föld is meg fogja érni?
Sztárok
Az 55 éves first lady a minap egy fekete-fehér outfitben tűnt fel a virginiai Quanticóban, ahol rászoruló gyerekeket látogatott meg. A jótékonysági esemény után fehér kabátja egyből a szezon...
Sztárok
Sokan stresszesek, hogy el kell készíteni az ünnepi menüt, de Krausz Gábor szerint ennek nem erről kell szólnia.
Christmas
A többség nagyon nem szereti a zselés szaloncukrot, de egyáltalán egészségesnek mondható ez a nem mindennapi állagú desszert?