Az igazi retró lángos - Ez a tuti recept!
A lángos nem tartozik a legdiétásabb ételek közé, de az biztos, hogy mindenkinek felidézi a gyerekkorát és a Balaton partján töltött nyári napokat. Most egy olyan receptet hoztam nektek, amelynél szerintem nincs jobb! Ha mégis versenyeznétek, kommentbe várjuk a recepteket! ;-)
Hozzávalók:
(10-12 db, nagy, retró lángoshoz)
- 6 dl langyos víz
- 4 tk cukor
- 40 g friss élesztő
- 2 ek só
- 1 kg liszt
- 2 dl olaj
- bő, tűzforró olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet, belekeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Várjunk néhány percet, majd szórjuk bele a sót is.
Hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és legalább 20 percig meleg helyen kelesztjük. Ha letelt a 20 perc, körbelocsoljuk a tésztát egy kevés olajjal úgy, hogy a tészta alá is kerüljön. Így könnyebb lesz kivenni. ismét letakarjuk és további 5 percig kelni hagyjuk.
Ha kivettük, ízlés szerinti méretű golyókat formázunk a tésztából, amelyeket olajozott deszkára teszünk. További 10 percig állni hagyjuk.
Forrósítsuk fel az olajat, amelyben kisütjük a lángosokat. A tökéletes darabok titka, hogy tényleg tűzforró olajban süssük őket ropogós-foszlósra.
Mártsuk az ujjunkat olajba, ezzel fogjuk meg a kis gömböcöket, majd fokozatosan, óvatosan kifelé húzkodva a tésztát formázzuk lepény alakúra és csúsztassuk az olajba. Figyeljünk, hogy ne szakadjon el.
Ha a lángos megdagad, elég forró az olaj. Ellenkező esetben lapos marad. Kb. 2 perc alatt süthetjük mindkét oldalát aranybarnára.
Ha ehető hőmérsékletűre hűlt, ízlés szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel tálaljuk, de az extrémebb kísérletezők kipróbálhatják ketchuppal vagy akár nutellával is!