Az igazi retró lángos - Ez a tuti recept!

A lángos nem tartozik a legdiétásabb ételek közé, de az biztos, hogy mindenkinek felidézi a gyerekkorát és a Balaton partján töltött nyári napokat. Most egy olyan receptet hoztam nektek, amelynél szerintem nincs jobb! Ha mégis versenyeznétek, kommentbe várjuk a recepteket! ;-)

Hozzávalók:

(10-12 db, nagy, retró lángoshoz)

  • 6 dl langyos víz
  • 4 tk cukor
  • 40 g friss élesztő
  • 2 ek só
  • 1 kg liszt
  • 2 dl olaj
  • bő, tűzforró olaj a sütéshez

Elkészítés:

Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet, belekeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Várjunk néhány percet, majd szórjuk bele a sót is.

Hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és legalább 20 percig meleg helyen kelesztjük. Ha letelt a 20 perc, körbelocsoljuk a tésztát egy kevés olajjal úgy, hogy a tészta alá is kerüljön. Így könnyebb lesz kivenni. ismét letakarjuk és további 5 percig kelni hagyjuk.

Ha kivettük, ízlés szerinti méretű golyókat formázunk a tésztából, amelyeket olajozott deszkára teszünk. További 10 percig állni hagyjuk.

Forrósítsuk fel az olajat, amelyben kisütjük a lángosokat. A tökéletes darabok titka, hogy tényleg tűzforró olajban süssük őket ropogós-foszlósra.

Mártsuk az ujjunkat olajba, ezzel fogjuk meg a kis gömböcöket, majd fokozatosan, óvatosan kifelé húzkodva a tésztát formázzuk lepény alakúra és csúsztassuk az olajba. Figyeljünk, hogy ne szakadjon el.

Ha a lángos megdagad, elég forró az olaj. Ellenkező esetben lapos marad. Kb. 2 perc alatt süthetjük mindkét oldalát aranybarnára.

Ha ehető hőmérsékletűre hűlt, ízlés szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel tálaljuk, de az extrémebb kísérletezők kipróbálhatják ketchuppal vagy akár nutellával is!

Mellé egy finom bodzaszörp? Utána egy fagyi? Klikk tovább a receptekért!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!