Hogyan készül a birsalmasajt?
A birsalma-szezon vége felé közeledünk ugyan, de még a piacokon mindig kapható a gyümölcs. Így ha még most készítesz birsalmasajtot, akár karácsonyig is eláll.
Hozzávalók
4-5 birsalma
25 dkg cukor
1/2 citrom leve
Elkészítés
A birsalmákat alaposan megmossuk, majd héjastul felszeleteljük. Egy lábasba beletesszük a gyümölcsszeleteket, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje őket, és fél citrom levét belefacsarjuk. Körülbelül 20-25 percig puhulásig főzzük alacsony lángon. Ezután leszűrjük, azonban a levét ne öntsük ki. A megfőtt gyümölcsöt botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre, s magas lángon negyedóráig kevergetés mellett tovább főzzük. Közben egy másik edényben egy kevés leszűrt birsalmalében a cukrot feloldjuk, s szirupot készítünk. Ezt követően a cukorszirupot hozzáöntjük a püréhez – még turmixolunk rajta keveset –, majd tovább kevergetjük még tizenöt percig. Ha ezzel készen vagyunk, különböző formákat fóliával bélelünk ki, s beletesszük a pürét. Ezután hűvös száraz helyre helyezzük, pár napig szárítjuk, majd megfordítva zsírpapírra rakjuk, és így pár napig a másik felét is szikkadni hagyjuk. Ha eltelt összesen körülbelül egy hét, a birsalmasajt már fogyasztható is.
Tipp: ha nagyobb adagot főzünk, fóliába tekerve a birsalmasajt körülbelül két hónapig eláll.
Változat: amikor a formába öntjük a forró pépet, diógerezdekkel is gazdagíthatjuk a birsalmasajt ízét – a diót bele kell nyomkodnunk a püré közepébe.