Hűsítő finomság egy kis csavarral – hideg cukkinikrémleves fetával

A nyári forróságban sokszor nem is vágyunk másra, mint egy könnyed, hűsítő fogásra – egy lehűtött krémleves ilyenkor kitűnő szolgálatot tesz. A jól bevált klasszikusok mellett érdemes olykor egy kicsit kísérletezni – viszonylag kevés munkával igazi ízorgiát varázsolhatunk az asztalra. A cukkini pedig igazi jolly joker zöldség – magas a víz-, és tápanyagtartalma, sokoldalúan felhasználható és nyáron roskadoznak tőle a piacok.

Hideg cukkinikrémleves fetával

Hozzávalók

  • 3-4 db. közepes méretű cukkini (nagyjából 1kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg feta sajt
  • friss korianderlevél
  • ízlés szerint balzsamecet
  • Tabasco zöldpaprika szósz
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. nagy szemű só
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítés

  1. Mossuk meg, majd kockázzuk fel a cukkinit. A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel.
  2. Egy közepes méretű edényben az olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a cukkinit és a fokhagymát. A pirítást követően öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd adjuk hozzá a nagyszemű sót és ízlés szerint borsozzuk. Főzzük nagyjából 15-20 percig, amíg a zöldség megpuhul.
  3. Egy szűrőkanál segítségével vegyük ki a cukkinit a főzőléből és turmixoljuk össze a feta sajt és a korianderlevél felével. Az így kapott pürét higítsuk annyi főzővízzel, amilyen állagot szeretnénk elérni. Szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.
  4. A hideg krémlevest szórjuk meg a maradék morzsolt feta sajttal és a felaprított korianderrel, majd bolondítsuk meg néhány csepp balzsamecettel és zöld Tabasco szósszal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ropogós pirítóssal, esetleg friss bagettel tálaljuk.

További cukkinis finomságokért kattints a következő oldalra!

Forrás: vogue.fr
Fotó forrása: 123.rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2