Böjti finomság: halburger és grapefruit relish

Nagy Sándor azaz Sanya receptjei eredetiek és könnyen elkészíthetőek. Mivel új vendégséfünk böjtöl, hús helyett halat ajánl vegetáriánus napokra.

Nagy Sándor receptjei a Femcafén

Nagy Sándor, alias Sanya a gasztromédia egyik legérdekesebb alakja. Biztosan nem okozna számára gondot a fine dining konyha, de ő gyerekkorunk finomságaihoz nyúl vissza: újraértelmezi a melegszendvicset, százféleképpen készíti el a tojást, úgy fuzionálnak magyaros receptjei a nemzetközi trendekkel, hogy közben elhiszed, hogy te is meg tudod csinálni. Nem csak felhívja a figyelmet a hazai termékekre, de időről időre saját termelői piaccal örvendezteti meg a főzés szerelmeseit. Követői között ott van a hazai gasztroélet jónéhány jeles képviselője. Kefír nevű kutyája brandjének része, nagymamája: Balla mama pedig hagyományos receptjeivel és életbölcsességeivel instaoldalának sztárja. Nagy Sanya receptjeit és eredeti stílusát mostantól a Femcafe Recept rovatában is élvezhetitek.

Halburger és grapefruit relish

Böjt van. Legalábbis nálam. Így több halat is eszem. Mindannyiunknak több halat kellene enni. Olcsó, de tényleg. Legalábbis ehhez a recepthez alig kell mennyiség és mégis jól fog belőle lakni 4 felnőtt.

Tessék több halat enni! Én most ebben a #böjtüzemód-ban rengeteget eszem (a minap például halkrémes melegszendvicset teszteltem, salátával, kicsit olyan, mint a Fish Pie - zseni!). Ez most a rozmaringos szezámmagos halpogácsás burgerem, hozzá meg a mézes fokhagymás grapefruit relish. Bitang! Hétvégén csináljátok meg!

Hozzávalók:

  • 250-300 g halfilé (tőkehal a legjobb, de lehet lazac is)
  • 1 hosszú szál friss rozmaringról a levelek
  • 100-150 g zsemlemorzsa
  • 1 ek pankomorzsa
  • 1 tk só
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk bors
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • fél lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma nyomva

A relish-hez:

  • 1 közepes méretű grapefruit meghámozva és lehártayázva
  • 1 ek méz
  • 1 gerezd fokhagyma nyomva
  • 1 ek majonéz
  • csipetnyi cayenne bors

Elkészítés:

A halfilét kézzel vagy késsel tépjük apró darabokra, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd a végén az apróra vágott friss rozmaringot és jól dolgozzuk össze. Vegyünk elő egy nagy pogácsaszaggatót (vagy ha van, hamburger formát) kanalazzuk bele a masszát és egyengessük el. Szedjük ki és forgassuk szezámmagba. A kész pogácsákat rakjuk hútőbe legalább 1 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka bent marad. Kevés olajban süssük kész aranybarnára őket.

A relish: a lehártyázott grapefruitot nagyobb darabokra tépjük és 1 ek majonézen és a mézen kezdjük el lesütni, majd pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát és mehet még mellé friss rozmaring is. Maximum 5-10 perc az egész, közepes lángon. Hagyjuk kihülni.

Tetszőlegesen állítsuk össze a burgert. Ha viszont a majonézbe (4ek), ami a buci aljára kerül, belenyomtok egy-két gerezd narancs levét és adtok hozzá egy csipetnyi cukrot és sót, elképesztőt dob majd az egészen!

További két szuperfinom halas receptért lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2