Halászlé karácsonyra - Recept

Karácsony nincs halászlé nélkül, de ahhoz, hogy jól sikerüljön nem csupán egy tehetséges szakácsra, hanem egy jó receptre is szükség van.

Hozzávalók

  • 5 kg ponty
  • 1 kg makói hagyma
  • pirospaprika
  • 1 liter víz/1 kg halhús

Elkészítés

A halat filézőkéssel megpucoljuk, a hal bőre maradjon a halon. A halat kibelezzük, az ikrát/tejet és a májat külön rakjuk. (Vigyázzunk az epehólyaggal!) A fejét levágjuk, majd kifilézzük, hiszen kopoltyú, keserű fog és szem se maradhat a halban. Tűzálló lábosba beletesszük a felkarikázott hagymát az úszókkal és a csonttal. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és körülbelül 5-6 órán át főzzük, míg a fej és a csontok teljesen szét nem esnek. Főzés vége előtt az elpárolgott vizet pótoljuk, majd az egészet átpasszírozzuk a passzírozón. Ez után a művelet után vizet hozzáadni tilos! Az alaplevet kiforraljuk és belerakjuk a pirospaprikát, olyan mennyiségbe, hogy jó piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előre besózott haldarabokat és a belsőségeket. Még 10percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges. Tálaláskor erőspaprikát is tehetünk bele.

Ezt is ajánljuk: Libamájpürével töltött magyar sonka

Fotó: finomreceptek.com

Oldalak

Sztárok
Austin Swift nem pusztán az énekesnő öccse, hanem az egyik „legjobb haverja” is, sőt, akár akár az ikertestvére is lehetne, akkora a hasonlóság közöttük! Olyan kapcsolat van kettejük között, amit...
Lifestyle
Az alvás és az egészség kapcsolata rendkívül bonyolult, egy új tanulmány viszont rávilágított arra, hogy alvási mintázatunk bizony nagyobb hatással lehet általános jólétünkre, mint azt valaha is...
Egészség
Ha te is gyakran érzel kellemetlen ízt a szádban, az akár egy komoly betegségre is utalhat, nem csupán a rossz szájhigiéniára.