Képtelenség nem szeretni: Jókai bableves, ahogyan nagyanyáink készítették

Ebben a hagyományos ízvilágban nem lehet csalódni.

Jókai bableves

Hozzávalók:

  • 400 g tarkabab
  • 1 kg füstölt csülök
  • 100 g füstölt kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zellerzöld
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db babérlevél
  • 2 ek liszt
  • 1 ek pirospaprika
  • olaj
  • só, bors

A csipetkéhez:

  • 100 g liszt
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Az átválogatott babot előző este beáztatjuk hideg vízbe, a csülköt pedig egy nappal a leves elkészítése előtt készre főzzük 4-5 óra alatt, és még melegen lefejtjük a csontról a húst, a főzőlevet pedig meghagyjuk a leveshez. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a tűzről lehúzva a pirospaprikát is, ezt követően pedig felöntjük körülbelül 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk, és hozzáadjuk a tarkababot, valamint a füstölt csülök levéből is egy keveset (1-2 liter). Beledobjuk a babérlevelet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, amikor pedig a bab már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Mikor a bab már teljesen puha, felkarikázzuk a füstölt kolbászt és hozzáadjuk a leveshez. A rántáshoz a tejfölt elkeverjük a liszttel és körülbelül 100 ml vízzel, majd az egészet csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk. A csülköt felkockázzuk, és szintén a levesbe tesszük, végül pedig elkészítjük a csipetkét: a lisztet egy csipet sóval és a tojással kemény tésztává gyúrjuk, majd babszem nagyságúra csipkedjük, és a forrásban lévő leveshez adjuk, ezután pedig még körülbelül 4-5 percig forraljuk.

További két levesért lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!