Olyan, mint az eredeti – Gyros házilag, gluténmentes pitában

Nincs olyan ember, aki nemet tudna mondani egy jó gyrosra, főleg ha házilag készül.

Gyros gluténmentes pitában

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 2-3 ek olaj
  • görög fűszerkeverék
  • só, bors

A salátához:

  • 1 fej jégsaláta
  • 1 fej káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 db paradicsom

Az öntethez:

  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A pitához:

  • 500 g gluténmentes lisztkeverék
  • 500 ml langyos víz
  • 1 csomag gluténmentes szárított élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 tk útifű maghéj
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vagy ízlés szerint kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a görög fűszerkeverékkel, majd egy kicsit állni hagyjuk. Körülbelül 15 perc múlva egy serpenyőben olajat forrósítunk, és megpirítjuk rajta a húst. Ha ez elkészült, a saláta hozzávalóit kockákra vágjuk, és egy tálban összekeverjük – hasonlóképp teszünk az öntet hozzávalóival, amiket szintén összekeverünk, a végén pedig hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is. A pita elkészítését azzal kezdjük, hogy a langyos vízben elkeverjük a cukrot, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval és az útifű maghéjjal, majd a keveréket a felfuttatott élesztőhöz adjuk. Pár percig dagasztjuk a tésztát egy dagasztógép segítségével, közben pedig hozzákeverjük az olajat is. A tésztát ezután nyolc egyenlő részre osztjuk, és korongokat formázunk belőle. Letakarjuk, és körülbelül 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben, 220 fokon nagyjából 8 percig sütjük az egyik, majd a másik felét. Ha elkészült, tálaláskor a pitába töltjük először a salátát, aztán a húst, végül pedig mehet rá az öntet, ízlés szerint akár csípős szósszal is meglocsolhatjuk.

További két gluténmentes ételért lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!