Ne csak az étteremben egyél ilyet! Fenséges Gundel palacsinta házilag
A városligeti Gundel étterem talán egyik leghíresebb receptje a Gundel palacsinta. Elkészítése nem kíván meg semmilyen előképzettséget, és desszertként fogyasztva méltó befejezése lehet egy finom étkezésnek.
Hozzávalók
A palacsintatésztához
- 300 g liszt
- 3 db tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál cukor
- egy csipet só
- 400 ml tej
- 100 ml szódavíz
A diós töltelékhez
- 250 g darált dió
- 120 g cukor
- 200 ml tej
- 20 g mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál rum
A csokoládéöntethez
- 150 g étcsokoládé
- 20 g kakaópor
- 300 ml tej
- 3 tojássárgája
- 20 g liszt
- 1 evőkanál rum
Elkészítés
Csomómentesre elkeverjük a tészta hozzávalóit, majd olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben megsütjük a tésztát. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a citromhéjjal, levesszük a tűzről, majd belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot is. Az öntethez a tojássárgáját, a lisztet és 1 dl tejet simára keverjük, majd felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és az apróra tört csokoládét. Óvatosan, vékony sugárban hozzáöntjük a tojást, majd folyamatos keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! Ha kész, egy kis rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, majd félbe, végül negyedbe hajtjuk. Forró csokoládéöntettel és porcukorral tálaljuk.