Recept

Francia édességvarázs: Créme Brulée

Emlegetik filmekben, és drága éttermek étlapjáról nem is hiányozhat, de mégis mi teszi olyan különlegessé ezt a francia édességet?


Bizonytalan eredet

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Pontosan nem tudni, hogy ki és mikor találta fel a Créme Brulée-t. Az első írásos dokumentum, mely említi, egy francia szakácskönyv még 1691-ből. Ez volt tehát az eredeti neve az édességnek, ám a szakácskönyv 1731-es új kiadásában már Créme Anglaise-nek hívták.

 

Hasonló összetevőkből áll a katalánok egyik desszertje, a Crema Catalana. A hagyományok szerint az édességet Szent József napján, március 19-én készítették, de manapság már mindennapos élvezetnek számít.

 

Különleges technika

Ha belevágunk az elkészítésébe, először a tejszínt, a tejet és 25 gramm cukrot forraljunk fel a vaníliarúddal együtt. Miközben forr, vegyünk elő egy másik tálat, amelybe a tojás sárgákat és a fehérjét szintén 25 gramm cukorral elkeverjük.

 

Ha felforrt a tej, vegyük ki a vaníliarudat, majd öntsük az egészet a tojásos keverékhez. Kezdjük el habosra verni, de lehetőleg maradjon meg a krémes állaga, ne legyen túl szilárd. Az elkészült krémet tegyük négy szuflétálba. Vegyünk elő egy magasfalú tepsit, engedjünk bele meleg vizet, és tegyük bele a tálkákat úgy, hogy körülbelül a közepéig érjen a víz.

 

A Créme Brulée elkészítése nagyon egyszerű, a legtöbb időt a sütés veszi igénybe. 120ºC fokon 1,5-2 óráig is sülhet, mire eléri a megfelelő állapotot. Az ínyencek szeretik, ha a krém belseje kissé lágy marad, és nem szilárdul meg teljesen. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk állni, és tegyük a hűtőbe lefóliázva. Attól is egyedi ez a desszert, hogy tálalás előtt a fennmaradt 50 gramm cukrot arányosan elosztva rá kell szórni a tetejükre, majd karamellizáló pisztollyal vagy grillezős sütőben rákaramellizáljuk azt a krém felszínére.

 

Barna cukorral vagy nádcukorral megszórva még finomabb összhatást érhetünk el!

 

Hozzávalók:

 

250 ml habtejszín

100 ml tej

100 g kristálycukor

½ tojás fehérje

3 tojássárgája

½ vaníliarúd

 

A karamellizálásban segíthet az alábbi videó:

Oldalak

Recept
Sztárok
Kálloy Molnár Péter hirtelen halála az egész országot megrázta. A családja természetesen végig vele volt az utolsó percekben is.
Christmas
Alaposan gondold át, hogyan szállítod haza fenyőfát, mert hatalmas káoszt okozhatsz magadnak, és másoknak is.
Christmas
Az adventi időszak varázsa nemcsak a fényekben és a díszekben rejlik, hanem abban a csodában is, amikor a közösség a gyerekekért összefog. Egy apró ötletből született egy jótékonysági esemény, ahol...
Utazás
Mindig szeretjük megtudni, hogy mit gondolnak a külföldiek Magyarországról, hogyha hozzánk látogatnak.
Sztárok
A Galambos Lajos nevével fémjelzett Dáridó 1997 szilveszterén indult a TV2-n, az utolsó adás pedig 2002-ben került képernyőre. Csütörtökön kiderült, hogy az egykor elsöprő sikernek örvendő produkció...
Sztárok
Noha kevesen tudják, de a közismert humorista évekkel ezelőtt súlyos balesetet szenvedett, mely után 9 órás operáció várt rá. Badár egy friss interjúban mesélte el, hogy a kis híján végzetes incidens...