Francia krémes házilag: sokkal finomabb, mint a cukrászdai verzió!

Még a cukrászdai verziót is lepipálja!

Francia krémes

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • csipet só

A krémhez:

  • 15 dkg porcukor
  • 8 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojásfehérje
  • 3 dl habtejszín
  • 3 cs vaníliás pudingpor
  • 2 cs habfixáló

A mázhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 5 ek tej
  • 1 ek kávé

Elkészítés:

Egy nagy tálban összekeverjük a tésztaalap hozzávalóit, alaposan összegyúrjuk, majd körülbelül 40 percig hűtőben pihentetjük. Ezt követően kétfelé vágjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk kb. 30x25 centiméteres lapokra, majd 220 fokon 12 perc alatt megsütjük őket. A krémhez egy edényben a víz háromnegyedét és a cukor harmadát feltesszük forrni, a három tasak pudingport pedig a maradék vízzel csomómentesre keverjük. Amikor a cukros víz már forr, hozzáadjuk a pudingot és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorra és óvatosan a kész pudinghoz keverjük. A krémet az egyik tésztaalapra kenjük, hagyjuk kihűlni, közben pedig elkészítjük a mázat és felverjük a tejszínt. A mázhoz a kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vajat. A felvert tejszínhabréteget a vaníliás masszára simítjuk, erre jöhet a másik tésztaalap, végül pedig a máz. A süteményt hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

További két sütemény receptjéért lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2