Recept

Derelye, ahogy gyerekként etted – most éppen eperlekvárral

Kicsit lassan készül, ám gyorsan elfogy.

Eperlekváros derelye

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 1,5 ek vaj
  • 20 dkg keményebb eperlekvár
  • 1,5-2 dl víz
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A lisztet, a tojást és a langyos vizet ruganyos, egy kicsit keményebb tésztává gyúrjuk, majd félretesszük pihenni kb. 15 percre. Miután vékonyra nyújtottuk, az egyik felét üresen hagyjuk, a másik felére viszont evőkanálnyi lekvárhalmokat sorakoztatunk 4-5 centinként. Ezután összehajtjuk a tésztát úgy, hogy alul legyen a lekváros fele, majd a lekvárdombok körül alaposan lenyomkodjuk. Derelyevágóval daraboljuk, majd a még nyers derelye széleit villával összenyomkodva cakkozzuk. A derelyéket enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük: ha feljöttek a víz felszínére, még hagyjuk pár percig főni. Sokan már így is szívesen fogyasztják, de a finomság akkor lesz igazán olyan, mint gyerekkorunkban, ha vajon megpirított, vaníliás cukorral édesített zsemlemorzsába forgatjuk.

Fotók: 123rf

Gyermekkorod további édes ízeiért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Recept
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.
Lifestyle
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt a cumi elhagyásról, hogy a búcsú pillanata ne könnyekkel teli legyen, hanem a kicsik fejlődésük egyfajta lépcsőjeként, büszkén tekinthessenek...
Lifestyle
A mikrohullámú sütő megkönnyítette az életünket, de vannak bizonyos ételek, amiket nem szabadna benne melegíteni.