Derelye, ahogy gyerekként etted – most éppen eperlekvárral

Kicsit lassan készül, ám gyorsan elfogy.

Eperlekváros derelye

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 1,5 ek vaj
  • 20 dkg keményebb eperlekvár
  • 1,5-2 dl víz
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A lisztet, a tojást és a langyos vizet ruganyos, egy kicsit keményebb tésztává gyúrjuk, majd félretesszük pihenni kb. 15 percre. Miután vékonyra nyújtottuk, az egyik felét üresen hagyjuk, a másik felére viszont evőkanálnyi lekvárhalmokat sorakoztatunk 4-5 centinként. Ezután összehajtjuk a tésztát úgy, hogy alul legyen a lekváros fele, majd a lekvárdombok körül alaposan lenyomkodjuk. Derelyevágóval daraboljuk, majd a még nyers derelye széleit villával összenyomkodva cakkozzuk. A derelyéket enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük: ha feljöttek a víz felszínére, még hagyjuk pár percig főni. Sokan már így is szívesen fogyasztják, de a finomság akkor lesz igazán olyan, mint gyerekkorunkban, ha vajon megpirított, vaníliás cukorral édesített zsemlemorzsába forgatjuk.

Fotók: 123rf

Gyermekkorod további édes ízeiért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...