Nem csak édesen lehet finom: Darált húsos-zöldséges pite – Muszáj kipróbálnod!
Indítsd a hetet egy mennyei, sós finomsággal.
Darált húsos-zöldséges pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 10 dkg tejföl
- 1,25 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája
- 1 tk cukor
- 1 kk só
A töltelékhez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg zöldborsó
- fél konzerv kukorica
- 2 db paradicsom
- 2 db sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- petrezselyem
- pirospaprika
- olaj
- só, bors
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk a kristálycukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a margarinnal és a többi hozzávalóval, és tésztát gyúrunk belőle, amit letakarva fél óráig pihentetünk. A töltelékhez megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd ráöntjük a darált húst és a felkockázott sárgarépát. Fedő alatt pároljuk, amíg a hús alól elfő a víz, ezután pedig hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, a zöldborsót és az apróra szeletelt paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő nélkül pár percig pirítjuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, végül hozzákeverjük a két felvert tojás is. A tésztát ketté szedjük: a háromnegyedét egy 23 cm átmérőjű piteforma nagyságúra nyújtjuk, és beleegyengetjük a kivajazott formába, megszurkáljuk villával. Rásimítjuk a tölteléket, a maradék tésztából pedig rácshoz való csíkokat szelünk a pite tetejére, amit lekenünk egy vízzel felvert tojássárgájával. Alufóliával letakarva 170 fokos sütőben 60 percig sütjük.