Recept

A görögök és a törökök közös finomsága - Baklava

Most bemutatjuk, hogyan készülhet házilag a baklava, mely a görögök és a törökök nemzeti desszertje is egyaránt.

Hozzávalók

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

15 dkg aprított dió (vagy mandula)
4 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
25 dkg vaj
30 dkg fillotészta (receptje lentebb)
 

A sziruphoz:
25 dkg cukor
20 dkg méz
2 szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 citrom leve

A fillotészta
/Az ógörög „phülo” szóból származik, mely „levelet”, „lapot” jelent./
Hozzávalók: liszt, víz, zsiradék és só. Ezeket összegyúrjuk, lehetőleg lazára, de szakadásmentesre – akár a rétestészta esetében. A vékony lapokat nem vajjal, hanem olajjal dolgozzuk szét egymástól. A kinyújtáshoz nemcsak kézügyességre, hanem különösen vékony sodrófára is szükség van (körülbelül 50 centiméteres, tökéletesen egyenletes). Egy ilyen rúd lehetővé teszi, hogy a tészta megfelelőképpen tapadjon, illetve, hogy a nyomás egyenletes legyen, így a fillotésztát ismételten lappá tudjuk nyújtani .
Tipp: a fillotészta házilag is elkészíthető, azonban boltban is megvásárolható.

 

A baklava elkészítése
Az aprított mandulát vagy diót zsemlemorzsával, cukorral és fahéjjal keverjük össze. A vajat megolvasztjuk, a sütőt pedig 180 fokosra melegítjük elő. A tésztalapok nagyságától függően kiválasztunk egy formát, melyet kivajazunk. A tésztalapokat vajjal kenjük meg, majd az első két lapot a formába egyengetjük. A felsőt megszórjuk a töltelékkel, rárakjuk a következő lapot, majd erre is tölteléket teszünk. Ezután az összes tésztalapot hasonlóképpen rétegezzük. Az utolsó megvajazott lapot is rárakjuk, majd az egészet rombusz alakú szeletekre vágjuk fel. Vízzel meglocsoljuk, s a sütőben 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük. A sziruphoz a cukrot másfél liter vízben körülbelül öt percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a mézet, a szegfűszeget, a fahéjat, majd tovább főzzük. A végén kiszedjük a fűszereket, és a citrom levét is belekeverjük. A szirupot összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Amikor a sütemény már kész, leöntjük a sziruppal. Ezt a következőképpen kell végrehajtanunk: vagy a süteményt hagyjuk kihűlni, és meleg szirupot öntünk rá, vagy a meleg süteményre locsolunk hideg szirupot. Mindez azért szükséges, hogy a baklavánk ne legyen túl puha. A végén felszeleteljük, és tálaljuk.

 

Oldalak

Recept
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.
Lifestyle
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt a cumi elhagyásról, hogy a búcsú pillanata ne könnyekkel teli legyen, hanem a kicsik fejlődésük egyfajta lépcsőjeként, büszkén tekinthessenek...