5 olyan jegeskávé receptet mutatunk, amit azonnal el akarsz készíteni!
Ötletek Sárközi Ákos és Barna Ádám séfektől.
Paprikás jegeskávé koktél
Hozzávalók:
- 5 kápia paprika
- 1 dl szirup
- 1 adag (40 ml) kávé
- 1 vanília
- kb. 15 szem málna
- 4 cl vodka:
- 1 dl lime
- Pár darab mentalevél, plusz egy bóbita
- jégkockák
Elkészítés:
Az apróra vágott paprikát megfőzzük, majd leturmixoljuk. Kb. 10 szem málnát dobunk a turmixgépbe, és még egy percig turmixoljuk a keveréket. Ha kihűlt, hozzáöntjük a szirupot, a vodkát, és belekaparjuk a vaníliarúd magjait, hozzáadjuk egy kicsavart lime levét, majd jó alaposan elkeverjük. Készítünk egy jegeskávét. Egy nagy üvegpoharat félig megtöltünk a jégkockákkal, közéjük friss málnaszemeket és néhány mentalevelet teszünk, egy-egy darabot hagyunk a díszítéshez is. A pohárba öntjük a paprikás-málnás-vaníliás-vodkás-szirupos keveréket és hagyunk kétujjnyi helyet a kávénak. Lassan az ital tetejére csurgatjuk a kávét, végezetül egy szép szem málnával és egy mentabóbitával díszítjük a poharat.
Recept: Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje
Thai kávékoktél
Hozzávalók:
- 2 dl kókusztej
- 1 adag (40 ml) kávé
- 2 ek méz
- 1 bio lime
- 2-4 cl gyógynövénylikőr
- 1 kk thai fűszerkeverék
- jégkockák
Elkészítés:
A bio lime héját lereszeljük. Összekeverjük a mézet és a lime kifacsart levét, majd hozzáadjuk a gyógynövénylikőrt és a thai fűszerkeveréket. Lefőzünk egy vagy két kávét, kókusztejből pedig tejhabot készítünk. A mézes-lime-os-likőrös keveréket a kávéscsésze aljára csurgatjuk, ráöntjük a kávét, beleteszünk egy-két jégkockát, majd a tetejére kanalazzuk a tejhabot. Díszítésképp az italt megszórjuk a lime héjával.