A tökéletes ünnepi menü titka - Így válassz italt a karácsonyi fogásokhoz!

Ahány család, annyi ünnepi menü, így nem csoda, ha legtöbbünknek évről évre az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Mi az, amit mindenki szeret, ami elég hagyományos vagy épp elég extravagáns egy ünnepi menühöz? (x)

A biztos pont

Szerencsére az aperitif tekintetében van egy mindenhez illő aduász a kezünkben, ami nem más, mint a pezsgő. Ráadásul a pezsgő az egyes fogások között is jól kiváltja a megszokott kísérő italokat, akit pedig megrémít a rendkívül széles nemzetközi választék, bátran fordulhat a Törley polcok felé. Itt mindenféle fogáshoz harmonizáló pezsgőt garantáltan megtalálunk, de lássuk, milyen lehetőségek közül is választhatunk pontosan!

Halas fogások

A hagyományos halászlétől a fitness életérzést megtartó és mellesleg gyorsan összedobható lazac steakig széles skálán mozoghatunk. Az egyszerű grillezéstől a különböző panírokig sokféleképpen feldolgozhatjuk a tengerek, tavak, folyók kincseit. A Törley Orfeum Rosé kiváló választás ezekhez, de ha a halászlénk kissé fűszeresre sikeredett, akkor akár a Törley Casino Sec-re is válthatunk.

Az angolszász vonulat

Itt a pulyka az egyeduralkodó, de azért egy jó Wellington bélszín, vagy annak a szűzpecsenyés változata is fel-fel bukkanhat a fogások között. Az Excellence Chardonnay a szárnyasokhoz is jó választás, de a nehezebb húsok mellé, már egy Törley Chardonnay Brut, vagy akár egy Törley Nyerspezsgő Chardonnay dukál. A desszert itt általában valamilyen gyümölcskenyér variáció, amihez bátran ajánljuk a Törley Excellence Sárga Muskotály Doux-ot.

Klasszikus urbánus

Itt kötelező elem a borleves, majd valamilyen gesztenyével, dióval vagy szilvával töltött göngyölthús, esetleg egy egyben libamáj díszeleg az asztalon. Végül egy klasszikus hungarikum desszert zárhatja a sort egy beigli, zserbó vagy mákosgubatorta képében. Az első kettőhöz a Törley Réservé Demi Sec-et, míg az utolsóhoz egy másik sajátosan magyar ízvilágú Törley Tokaji Doux-ot ajánlunk.

A nosztalgikus lakoma

Ez kevésbé kímélő étrend rajongóinak szól. Az előétnek megteszi egy jól rengő kocsonya. Majd étvágytól és adottságtól függően választhatunk vadételt, egyben sült disznóvagdaltat, vagy rántott pontyszeleteket krumplisalátával. Törley Gála Sec mindegyikhez illeni fog, de a vad és a vagdalt mellé akár egy Törley Nyerspezsgő Chardonnay-t is kibonthatunk.

Végül nem maradhat el a mézeskalács vagy a kuglóf sem az autentikus lakoma zárásaként. Ehhez a felnőttek elkortyolhatnak egy-egy pohár Törley Fortunát vagy Muscatellert. Karácsony másod- és harmadnapjának is van egy visszatérő, ikonikus étele a legtöbb magyar családnál: a töltött káposzta. Ennek összetett savas és enyhén édeskés ízvilágát a Törley Chardonnay Brut fogja nagyszerűen kiegészíteni.

Láthatjuk, hogy nincs olyan karácsonyi menü, amihez ne lehetne hozzá illő pezsgőbort találni. Már csak a tulipán formájú poharakról kell gondoskodnunk, hogy külsőségeiben is épp olyan tökéletes legyen az ünnepi asztal, mint amilyen tökéletes a menüválasztásunk volt.

Fotók: mirror.co.uk, enotop.it; Leadfotó: pinterest.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!