Lifestyle

A visszajelzés fontossága: merj kritizálni és dicsérni is - Így csináld helyesen

Mindenki azt szeretné, ha a munkaadó visszajelzést adna a munkájáról. De miért fontos annyira, hogy véleményt alkossanak arról, amit elvégeztünk, és hogyan kell helyesen dicsérni, kritizálni? Őri Júlia szakértőnk cikkét olvashatjátok.

Miért fontos a visszajelzés?

A munka világában azonkívül, hogy szert teszünk a szükséges szaktudásra, tapasztalatra, időről időre meg is kell méretni magunkat. Ennek számos módja lehet, függ a vállalati környezettől, a vállalati kultúrától, de a multinacionális vállalatok életében szinte elképzelhetetlen az egyéni teljesítmények rendszeres kiértékelése, és ennek visszajelzése a dolgozók felé.

Azt gondolom, nincs ezzel baj, mindenkinek hasznos, ha építő jellegű visszajelzést kap a munkájára vonatkozóan. Ha a visszajelzés konstruktív, nem személyeskedő és nem személyiségében kritizálja a munkavállalót. Ha képesek vagyunk meglátni a jó szándékot benne, akkor sokat tanulhatunk belőle. A szakmai életünkben is fontos, hogy képesek legyünk megmutatni magunkat. Próbáljuk objektíven értékelni a teljesítményünket, lássuk be a hibáinkat vagy hiányzó kompetenciánkat, de ne szégyelljük, ha valamiben kiválók vagyunk, az eredményeink jóval az átlag teljesítménye felett vannak.

Azt tapasztalom, hogy magunk ilyen fajta kiemelése, fókuszba helyezése a 40 feletti korosztály számára nehézséget jelent, a „nem illik” kategóriába tartozik. Mintha kimondottan ciki lenne kiemelni az erősségeinket, azokat a képességeinket, amik nagyszerű teljesítmények eléréséhez segítettek minket.

Mi, magyarok sokszor a dicsérettel is bajban vagyunk. Sokszor látom, hallom, ha valakit megdicsérnek a ruhája, frizurája, stb. miatt, az illető egyből elkezd szabadkozni. Elkezdi saját magát bírálni, arról kezd beszélni, hogy milyen régi már az a rajta levő ruha, a haja színe sokkal izgalmasabb szokott lenni, és a sor végtelen hosszú. Általában - és biztosan vannak kivételek is - nem tudunk mit kezdeni a minket ért pozitív vagy negatív megjegyzésekkel. Dicséret esetén miért nem tudjuk azt mondani: „Köszönöm, nagyon jól esik a dicséret, én is nagyon kedvelem ezt a ruhát, jól érzem benne magam.”

Kritika esetén pedig rögtön személyes sértésnek vesszük, ha valaki figyelmeztet egy hiányosságunkra, kifejezi elégedetlenségét vagy tudtunkra adja, hogy a probléma kezelésünk nem volt kedvére való.

Tanulható-e, hogyan fogadd és add helyesen a visszajelzéseket? Klikk tovább!

Fotó: mscareergirl.com

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Sztárok
Gene Hackman január 30-án ünnepelte 94. születésnapját. A kétszeres Oscar-díjas színészóriás az ezredforduló utáni években elégelte meg Hollywood cukorhabos zsizsegését, és úgy döntött, nyugdíjba...
Lifestyle
Nem tudsz és nem is szeretnél lemondani a kedvenc gyorséttermi sült burgonyádról, de tudod, hogy ideje egészségesebb verzióra váltanod? Akkor van egy szuper tippünk számodra!
Lifestyle
Pénzügyi útmutatásra, tanácsra lenne szükséged, de nem tudod kihez fordulj? Az alábbi három csillagjegy tökéletes választás lehet, ők ugyanis kiemelkedően jól bánnak a pénzzel.