Kijött a friss Forbes-lista: ők most a világ leggazdagabb emberei, két magyar is köztük van

Az amerikai Forbes magazin idén is közzétette a világ milliárdosainak névsorát, amin – szokás szerint – hazánk két leggazdagabbjai is szerepelnek. Egyikük javított a helyezésén tavalyhoz képest, míg másikuk vagyona jelentősen visszaesett. Ráadásul a világranglista élén is változás történt az előző évhez képest.

Változás az élen

Megjelent az amerikai Forbes milliárdoslistája, azaz a világ leggazdagabbjait összesítő lista, melyet immár 36. alkalommal tettek közzé. A tavalyihoz képest kis visszaesés tapasztalható: 87-tel kevesebb a dollármilliárdos (2668-an azért így is vannak) és a listán szereplők összvagyona is 400 milliárd dollárral kevesebb. Ezzel együtt is 236 új szereplővel bővült a lista egy év alatt. Az újonnan belépők között van például Rihanna, aki kozmetikai és fehérneműmárkájával tett szert 1,7 milliárdos vagyonára, ezzel pedig ő lett a legelső barbadosi származású a listán. Az újoncok közt szerepel a Gyűrűk ura-trilógia rendezője, Peter Jackson is, aki novemberben adta el filmeffekteket értékesítő oldalát, így jelenleg 1,5 milliárd dollár tulajdonosa.

Ami az élmezőnyt illeti, Elon Musk, a Tesla járműipari cég és a Space X űripari vállalat alapítója megelőzte az Amazon alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, Jeff Bezost a világ leggazdagabb embereinek listáján. Musk nettó vagyona a március 11-iki állapot szerint 219 milliárd dollár volt. Ez még nem tartalmazza Musk nemrégiben megszerzett, 9,2 százalékos Twitter-részesedését. Bezos nettó vagyona ezzel szemben „csupán” 171 milliárd dollár, ezzel pedig csak a második helyet szerezte meg a listán, pedig ő volt a világ leggazdagabb embere az elmúlt négy évben. A világ 5 leggazdagabb embere közé tartozik még a francia Bernard Arnault (158 milliárd dollár), valamint az amerikai Bill Gates (129 milliárd dollár) és Warren Buffett (118 milliárd dollár).

A 2668 milliárdosból 327 volt nő, a Forbes szerint tavaly 328-an voltak. A leggazdagabb nő a L'Oréaltól Francoise Bettencourt volt, akinek a vagyona 74,8 milliárd dollár. A Forbes számításai szerint a legtöbb női milliárdos az Egyesült Államokban van, számuk 90, Kínában 63, Németországban pedig 35.

Két magyar dollármilliárdos is szerepel a listán, róluk a következő oldalon olvashatsz részletesebben.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2