Tudtad? Ha ilyen az időjárás, másnak érzünk bizonyos ízeket

Ha valaha érezted, hogy viharos napokon valahogy más íze van a reggeli kávédnak vagy teádnak, nem képzeled – a tudomány mostanra megtalálta a magyarázatot.
A furcsa jelenség, amit sokan észrevesznek, de kevesen értik
Biztosan előfordult már veled is, hogy egyik nap a kedvenc italod tökéletesnek tűnt, máskor pedig hiába főzted ugyanúgy, valahogy mégsem volt az igazi. Az íz változását sokan a kávéfőzőre, a vízre vagy épp a hangulatukra fogják, pedig a háttérben valami sokkal nagyobb és láthatatlanabb dolog állhat: az időjárás. Sokunknak eszébe sem jut, hogy a levegő páratartalma, a hőmérséklet vagy a légnyomás is képes lehet befolyásolni az érzékszerveink működését. Pedig ha jobban belegondolunk, a viharos napok légköri viszonyai egészen mások, mint egy derűs, száraz reggelen – és ez nemcsak a hangulatunkra, hanem az ízérzetünkre is hatással lehet.
Az emberek évszázadok óta érzik, hogy az időjárás valahogy „bele tud nyúlni” a mindennapjaikba: fejfájás, fáradtság, nyomottság vagy épp ingerlékenység – mind gyakori panaszok egy közelgő vihar előtt. Most viszont a tudósok is megerősítették, hogy az időjárás nemcsak a közérzetünkre, hanem még arra is hatással van, hogyan érzékeljük az ízeket és illatokat - írja a DailyMail.
De vajon hogyan lehetséges ez? Miért tűnik vihar idején másnak a kedvenc teád, a kávéd vagy akár a reggeli müzlid íze? A választ egy meglepő brit kutatás adja meg – a részletek a következő oldalon.





























