Vérben úszik minden

Nálunk sosem volt árvíz. Már a Viszló patak is rég kiszáradt, aminek hűvös vizében valaha pisztrángok ugrándoztak, és ahol annyiszor fürödtünk gyerekkorunkban. A Balaton sem öntött ki soha, de tőlünk egyébként még az is messze van.

Az árvizekről és egyéb természeti katasztrófákról szóló híradásokat ezért idáig mindig a kívülálló szemével néztem csak. Sajnáltam őket, de elképzelni, átélni sosem tudtam igazán. Azt hiszem, ezentúl ez is másként lesz...

Tapolcát többek között a bauxitbányászat emelte várossá. Sokat köszönhettünk neki, ahogyan a környező települések, falvak is. Amikor megláttam az Ajka-Devecser-Pápa felől érkező buszok kerekén a vörös port, az is valahogy az otthonosság érzését adta. A fejemben mindig az Y-házak kapcsolódtak hozzá, amit bányászok laktak és valami jóleső érzés, hiszen ez adott kenyeret és új életet sok családnak mifelénk.

Ugyanez a vörös iszap most mindent elpusztít... Nézem a képeket, hallgatom a híreket és a sírás szorongatja a torkomat. Vérben úszik ott minden, a lúgos áradat maga körül mindent elpusztít. Állatokat, növényeket... mérgezi a földet, a vizeket... még emberéletet is követelt.

Csak nézem a képeket, az ismerős tájat, ami most vérzik, de valójában még mindig nem hiszem el. Ilyesmi ezidáig csak másokkal történt. Más tájakon. Más emberekkel. Hogy történhetett ez meg velünk? Otthon? Mifelénk? Fel nem foghatom. Nem tudnék onnan se többet tenni, de egyfolytában az motoszkál bennem: ott kellene lennem! Járkálok fel-alá, nem találom a helyem. Hogyan segíthetnék? Mit tehetnék? Eszembe jutottak a félretett, kinőtt ruháim: hogyan vihetném oda?! Küldjek pénzt? Mennyit? Ezret? Tízet? Százat? Mit segít? Mi segít most?

S mi lesz velük majd ezután? Hogyan fognak ott élni? Azt olvasom, holdbéli táj lesz évtizedekig. Talán a gyors talajcsere segíthet... Talajcsere? Házcsere? Életcsere? Növénycsere? Állatcsere? Mi nő majd ott? Ki veszi meg azokat a házakat? Hogyan lehet majd élni ezután? Az árvíz levonul, a hó elolvad, a szélvihar elvonul. De mi lesz majd a vörös porral? A véráztatta házakkal? Ki fog majd az emberekkel törődni, ha lekerülnek a szalagcímekről? Kit fog érdekelni a sorsuk öt év múlva? Tíz év múlva? Jövőre?

Mi tehetnék? Innen, Budapestről... meg egyáltalán... Azt, amihez egyedül értek: írok. Remélem, a segítségkérés rajtam keresztül eljut majd másokhoz is. Talán ez a poszt is eljut valakikhez, talán segít, hogy Devecser és környéke ne csak egy borzasztó hír legyen a többi között, amit majd megszokunk, tán meg is ununk pár nap után.

Aki közel van és megteheti, vigyen ásványvizet, ruhát, gumicsizmát, arcmaszkot, védőszemüveget. Bármit, ami ilyenkor hasznos lehet. Nekem meg marad a telefon...

Aki segíteni szeretne:

A megye napilapja, a Napló a pénzbeli felajánlásokat a következő számlaszámra várja: OTP Bank 11748007-20097158, a közlemény rovatba az "adomány" szót kell feltüntetni.

A veszprémi Petőfi Színház jótékonysági estet szervez a katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

Városlődön a Rózsa u. 21. alatt gyűjtik az adományokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint a 06-1/205-3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az adományokat "iszapkárosultak" megjelöléssel az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlán fogadja a karitatív szervezet.

A Magyar Református Szeretetszolgálat az alábbi számlán várja az adományokat: CIB BANK 10702019-85008889-51100005, a megjegyzés rovatban az "iszapkárosultak" megjegyzést kérik feltüntetni.

Ajkán a Sport u. 14.-ben gyűjtik a tartós élelmiszert, védőruhát, elemet, elemlámpát, gyertyát, tisztálkodószereket, törölközőket - bármit, ami ebben a helyzetben segíthet.

A segíteni szándékozók a 1752-es Nemzeti Segélyvonal hívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. A 1752 jelenleg a Magyar Telekom és az Invitel vonalas készülékeiről, illetve a T-Mobile hálózatából hívható.

Donászi Franciska, a Kalandozásaim Budapesten című blog szerzője

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!